Putin je treći svjetski lider koji je lično sankcionisan od strane EU Sergej Lavrov i Vladimir Putin | Izvor: Sergei Chirikov/EPA/Shutterstock

EU dodala Putina i Lavrova na listu sankcija, Savjet Evrope suspendovao Rusiju

Globus

Izvor: Euronews


Evropska unija zamrznula je imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova kao odgovor na invaziju na Ukrajinu, dodajući ta dva imena na listu sankcija EU.

Ova mjera podrazumijeva da će bankama sa sjedištem u EU biti zabranjeno da im stave sredstva na raspolaganje, iako će to zavisiti od stepena saradnje finansijskih subjekata.

Odluku je u petak uveče potvrdio Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

„Rusija treba da vidi da će biti izolovana od međunarodne zajednice“, rekao je Borelj.

Putin je treći svjetski lider koji je lično sankcionisan od strane EU, poslije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i predsjednika Sirije Bašara el Asada, istakao je Borelj.

Danas je i Komitet ministara Savjeta Evrope izglasao suspenziju prava Rusije na predstavljanje zbog njenog napada na Ukrajinu.

Prijedlog, koji su podnijele Ukrajina i Poljska, odobrile su 42 od 47 zemalja članica.

Odluka znači da Rusija ostaje članica Savjeta Evrope i potpisnica relevantnih konvencija Savjeta Evrope, uključujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, ali gubi pravo na predstavljanje u Komitetu ministara i Parlamentarnoj skupštini.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *