Ovakvim činom želi da da doprinos unaprjeđenju samostalnosti Savjeta Krivokapić | Izvor: Twitter

Krivokapić neće učestvovati u radu Sudskog savjeta

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da neće uzeti učešće u radu Sudskog savjeta imajući u vidu ranije date preporuke GREKO i Venecijanske komisije, koje su se odnosile na potrebu smanjenjenja uticaja izvršne vlasti na rad tog tijela.

„Ovakvim činom, želim da dam puni doprinos unaprjeđenju samostalnosti Savjeta i uvažim pravnu struku kao jedinu relevantnu za izbor nosilaca najvažnijih sudijskih funkcija”, poručio je Krivokapić.

Istakao je da je reforma sudstva i tužilaštva osnovni vrijednosni stub vladavine prava u Crnoj Gori i da Vlada na čijem je čelu, u domenu svojih Ustavnih i zakonskih ovlašćenja, podržava svaku aktivnost koja doprinosi ostvarenju tog cilja.

„Nadam se da su iza nas vremena kada je izvršna vlast vršila neprimjeren uticaj na nosioce sudskih i tužilačkih funkcija, počev od njihovog izbora pa do dodjeljivanja besplatnih stanova i kredita pojedincima na tim funkcijama, narušavajući time Ustavni princip podjele vlasti i dovodeći u pitanje profesionalnu nezavisnost pravosudnog sistema”, poručio je premijer.  

Misija Sudskog savjeta mora biti posvećena traženju najboljih kadrovskih rješenja u sudstvu, kako bi crnogorskim građanima bila omogućena efikasna zaštita prava i pravnih interesa, zaključio je on.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *