Tri petine odnosno 49 poslanika Skupštine Crne Gore traži zasijedanje Zoran Mikić | Izvor: URA

Mikić: Vjerujemo da će Bulajić poštovati Poslovnik Skupštine i Ustav Crne Gore

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Izvršni direktor građanskog pokreta URA Zoran Mikić kaže za Portal RTCG da bi pokušaj blokada rada parlamenta imalo elemente ustavnog puča. Podsjeća da po Ustavu redovno zasijedanje Skupštine počinje prvog radnog dana u martu. Mikić je siguran da v.d. predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić neće sebi dozvoliti da uđe u, kako dodaje, grubo kršenje Ustava Crne Gore.

Vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić ranije danas saopštio je da neće zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore za 3. mart.

Mikić navodi da Strahinju Bulajića cijene kao iskusnog parlamentarca i časnog čovjeka.

„Prije desetak dana je rekao i meni i dijelu kolega iz parlamenta da će strogo poštovati poslovnik Skupštine Crne Gore i da će djelovati samostalno u skladu sa demokratskim procedurama. Po Poslovniku Skupštine na prvoj narednoj sjednici moraju se naći kao tačke dnevnog reda izbor Predsjednika Skupštine i izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi koje se odnose na odlaganje izbora, a koje je vratio Predsjednik Crne Gore na ponovno glasanje”, navodi Mikić.

Kaže da cijeneći lični integritet i dostojanstvo Bulajića i dalje vjeruju da će održati datu riječ i ispoštovati demokratske procedure, poslovnik Skupštine i Ustav Crne Gore.

„Po Ustavu Crne Gore redovno zasijedanje Skupštine počinje prvog radnog dana u martu. Ukoliko bi se ušlo u pokušaje blokada rada parlamenta onda bi to imalo elemente ustavnog puča. Siguran sam da kolega Bulajić neće sebi dozvoliti da uđe u grubo kršenje Ustava Crne Gore”, navodi Mikić u izjavi za Portal RTCG.

Tri petine odnosno 49 poslanika Skupštine Crne Gore, podsjeća on, traži zasijedanje.

„Tako da Bulajiću ne ostaje prostor da tumači da li postoji većina koja traži održavanje sjednice. Jasno je da je Ustav iznad zakona, ali i iznad Poslovnika Skupštine tako da postoje ustavni mehanizmi koji omogućavaju da se izbjegne blokada institucija”, zaključio je Mikić.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *