Cilj je bio zauzeti Kijev i postaviti marionetski režim Riho Teras

Bivši ministar odbrane Estonije: Plan Rusije se oslanja na paniku, iznenađeni su otporom

Globus

Izvor: Index.hr


Estonski europarlamentarac Riho Teras, nekad i ministar odbrane Estonije, objavio je na svom Twitter profilu da ima informaciju iz obavještajnih krugova da je Putin održao tajni sastanak s ruskim generalima i oligarsima te da je bijesan.

Evo što je Teras napisao:

„Putin je bijesan, mislio je da će lako i brzo pobijediti.”

Putin je bijesan, mislio je da će cijeli rat biti brzo gotov, za jedan do 4 dana, i da će bez problema pobijediti.

Rusi nijesu imali taktički plan. Rat košta više milionna dolara dnevno. Raketa ima za najviše 3,4 dana, koriste ih štedljivo.

Nedostaje im oružja, fabrike fizički ne mogu ispuniti narudžbe za oružje. Puške i municija su najviše što mogu osigurati.

Ako Ukrajina uspije zadržati Ruse 10 dana, onda će Rusi morati pregovarati. Zato što nemaju novca, oružja i resursa. No, prema sankcijama su ravnodušni.

Pripadnici Specijalnih operacija su u blizini Kijeva od 18. februara. Cilj je bio zauzeti Kijev i postaviti marionetski režim.

Pripremaju provokacije protiv nedužnih civila kako bi izazvali paniku. To je njihov adut.

Cijeli plan Rusije oslanja se na paniku, da se civili i vojnici predaju, a Zelenski pobjegne.

Očekuju da se Harkov prvi preda i nadaju se da će ostali gradovi slijediti njihov primjer kako bi izbjegli krvoproliće. Rusi su šokirani žestokim otporom na koji su naišli.

Ukrajinci moraju izbjegavati paniku, raketiranje služi isključivo za zastrašivanje, Rusi ih ispaljuju nasumično kako bi kao slučajno pogodili stambene zgrade i kako bi napad izgledao veći nego što stvarno jest.

„Ukrajina mora ostati jaka i mi im moramo pružiti pomoć”, napisao je estonski europarlamentarac.

Pozvao je sve da šire ovu informaciju kako bi svijet shvatio koliko je važno pomoći upravo sada i bez oklijevanja. „Teško je Rusiji, ali teško je i Ukrajini ako im Zapad ne pruži poruku”, zaključio je.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *