Rusiji više nisu potrebni diplomatski odnosi sa zapadom Dmitri Medvedev | Izvor: Sputnik via AFP

Medvedev: Vrijeme je da jedni druge gledamo preko nišana

Globus

Izvor: SEEbiz


Rusiji zapravo više nisu potrebni diplomatski odnosi sa Zapadom, rekao je u subotu bivši predsjednik i visoki bezbjednosni zvaničnik Dmitri Medvedev, odbacujući zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Medvedev je rekao da su sankcije Rusiji dale dobar razlog da se povuče iz dijaloga o strateškoj (nuklearnoj) stabilnosti i, potencijalno, iz Novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) potpisanog s Vašingtonom 2010. i produženog 2021. godine.

„Ne trebaju nam posebno diplomatski odnosi… Vrijeme je da zaključamo ambasade i nastavimo kontakte gledajući jedni druge kroz durbine i preko nišana”, napisao je Medvedev na svojoj stranici na ruskoj društvenoj mreži VK.

Medvedev, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina i zamjenik šefa ruskog vijeća bezbjednosti, rekao je da „prekrasne (sankcije) Zapada neće ništa promijeniti, naravno”.

Moskva će nastaviti svoje vojne operacije u Ukrajini sve dok ne postigne ciljeve koje je predsjednik Putin definisao kao „demilitarizaciju” i „denacifikaciju”, rekao je.

„Sankcije se uvode iz jednog jednostavnog razloga – političke nemoći koja proizlazi iz njihove (Zapada) nesposobnosti da promijene ruski kurs”, napisao je Medvedev.

Osudio je kao „stvarno nepravednu” odluku Savjeta Evrope, tijela za zaštitu ljudskih prava, da suspenduje rusko članstvo, ali je dodao da je taj potez bio dobar razlog da se “zalupe vrata” organizaciji, čime je Rusija dobila priliku ponovo uvede smrtnu kaznu za opasne kriminalce.

Ruske snage gađale su ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, artiljerijom i krstarećim projektilima u subotu treći dan zaredom, ali predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da glavni grad Kijev ostaje u ukrajinskim rukama.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *