Zajednička odluka EU, UK, SAD i Kanade Izvor: GettyImages

Uvedene nove sankcije Rusiji, dio banaka isključen iz SWIFT-a

Globus

Izvor: Evropska Komisija


Prenosimo zajedničko saopštenje Evropske Komisije, Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i SAD o daljim restriktivnim ekonomskim mjerama prema Rusiji:

„Mi, lideri Evropske Komisije, Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Sjedinjenih Država osuđujemo Putinov izbor rata i napade na suverenu državu i narod Ukrajine. Stojimo uz ukrajinsku vladu i ukrajinski narod u njihovim herojskim naporima da se odupru invaziji Rusije. Ruski rat predstavlja napad na osnovna međunarodna pravila i norme koje su preovladale od Drugog svjetskog rata, a čijoj smo odbrani posvećeni. Držaćemo Rusiju odgovornom i kolektivno obezbijediti da ovaj rat bude strateški neuspjeh za Putina.

Protekle nedjelje, pored naših diplomatskih napora i kolektivnog rada da odbranimo sopstvene granice i pomognemo ukrajinskoj vladi i narodu u njihovoj borbi, mi, kao i naši drugi saveznici i partneri širom svijeta, nametnuli smo oštre mjere ključnim ruskim institucijama i bankama, kao i arhitektama ovog rata, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dok ruske snage napadaju Kijev i druge ukrajinske gradove, riješeni smo da nastavimo da namećemo troškove Rusiji koji će dodatno izolovati Rusiju od međunarodnog finansijskog sistema i naših ekonomija. Ove mjere ćemo sprovesti u narednim danima.

Konkretno, obavezujemo se da ćemo preduzeti sledeće mjere:

Prvo, obavezujemo se da ćemo osigurati da odabrane ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema za razmjenu poruka. Ovo će osigurati da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i naštetiti njihovoj sposobnosti da posluju globalno.

Drugo, obavezujemo se na uvođenje restriktivnih mjera koje će spriječiti rusku centralnu banku da rasporedi svoje međunarodne rezerve na načine koji potkopavaju uticaj naših sankcija.

Treće, obavezujemo se da ćemo djelovati protiv ljudi i entiteta koji omogućavaju rat u Ukrajini i štetne aktivnosti ruske vlade. Konkretno, obavezujemo se da ćemo preduzeti mjere za ograničavanje prodaje državljanstava – takozvanih zlatnih pasoša – koje će omogućiti bogatim Rusima povezanim sa ruskom vladom da postanu građani naših zemalja i dobiju pristup našim finansijskim sistemima.

Četvrto, obavezujemo se da ćemo ove nedjelje pokrenuti transatlantsku radnu grupu koja će obezbijediti efikasnu primjenu naših finansijskih sankcija identifikacijom i zamrzavanjem imovine sankcionisanih pojedinaca i kompanija koje postoje u našim jurisdikcijama. Kao dio ovog napora, posvećeni smo primjeni sankcija i drugih finansijskih i prinudnih mjera dodatnim ruskim zvaničnicima i elitama bliskim ruskoj vladi, kao i njihovim porodicama i pomagačima, identifikovanju i zamrzavanju imovine koju drže u našim jurisdikcijama . Takođe ćemo uključiti druge vlade i raditi na otkrivanju i ometanju kretanja nezakonito stečenih dobitaka i na uskraćivanju ovim pojedincima mogućnosti da sakriju svoju imovinu u jurisdikcijama širom sveta.

Konačno, pojačaćemo našu koordinaciju protiv dezinformacija i drugih oblika hibridnog ratovanja.

Stojimo uz ukrajinski narod u ovom mračnom trenutku. Čak i pored mjera koje danas najavljujemo, spremni smo da preduzmemo dalje mjere kako bismo držali Rusiju odgovornom za njen napad na Ukrajinu.˝

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *