„Urušen ugled bezbjednosnog sektora” Abazović; Laković | Izvor: Betaphoto; Vlada Crne Gore

Abazović: Laković na vezi sa Bratislavom Dikićem

Crna Gora

Izvor: Vijesti Online/Jelena Jovanović


Nekadašnji general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić tražio je od premijerovog savjetnika za bezbjednost Voja Lakovića da sazna ko iz okruženja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbjednost njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića.

To je “Vijestima” saopštio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Koordinator bezbjednosnog sektora prethodno je danima pozivao Lakovića da otkrije ko je njegova operativna veza, što ovaj nije učinio.

„Niko od onih koje sam javno pitao da otkriju identitet Lakovićeve ‘operativne veze’ nije to učinio, iako su imali dovoljno vremena. Pošto oni neće to da kažu, jer bi time otkrili koliko su neozbiljno shvatili značaj bezbjednosnog sistema, naročito Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), a i pošto je upliv stranog faktora sve izraženiji, u kontekstu Ukrajine, neka građani znaju da je informacije od Lakovića tražio Bratislav Dikić. Nijedna riječ poslije otkrivanja njegovog imena nije potrebna, jer građani znaju koliko je održavanjem komunikacije sa njim, a ne još i razmjenom informacija, ako ih je bilo, urušen ugled bezbjednosnog sektora”, odgovorio je Abazović “Vijestima”.

Ponovio je da Građanski pokret URA, ni on, nikada neće dozvoliti da nacionalne interese Crne Gore ugroze „paraobavještajne strukture i strani plaćenici”.

„Javnost zna kakvu je ulogu u Crnoj Gori odigrao Dikić, zbog toga je Laković i ćutao, nadajući se da će se priča o ‘informaciji’ koju je slao Vukšiću (Dejanu, šefu ANB-a) zaboraviti. Da pojasnim, ta informacija nije označena stepenom tajnosti i niko nije imao obavezu da podatke iz nje čuva kao tajne, ali su svi odabrali da ćute, pokušavajući da zataškaju sopstvenu neozbiljnost, neodgovornost i ko zna šta još. Šarlatan poput Dikića posljednja je osoba kojoj treba dostavljati povjerljive informacije iz domena rada ANB-a”, kazao je potpredsjednik Vlade.

Abazović podsjeća i da je Laković, uprkos činjenici da ga crnogorski građani plaćaju, odbio da im odgovori na jednostavno pitanje – radi li Dikić za njega, ili on za penzionisanog generala srpske Žandarmerije.

„Za nacionalnu bezbjednost veoma je opasno ako je Laković, sa pozicije na kojoj je, radio za srpskog obavještajca. Ipak, uzdam se da je direktor Agencije i u tom slučaju pokazao profesionalnost i da nije sa savjetnikom Zdravka Krivokapića dijelio povjerljive informacije, bez obzira što mu ih je ovaj tražio”.

Koordinator bezbjednosnog sektora istakao je da mu je jasno zbog čega šef tajne policije nije želio da otkriva podatke iz informacije koju je dobio od Lakovića:

„Vukšić to ne može da kaže iz profesionalnih razloga, što uvažavam i poštujem. Ipak, neshvatljivo je da o Dikiću ćute Krivokapić i ministar finansija Milojko Spajić, koji su sa svim upoznati. Oni su, vjerujem, ćutanjem pokušali da zaštite Lakovića. Posebno Krivokapić, kojeg je Laković uredno o svemu izvijestio. Ipak, moraju znati da njihovo ćutanje vrijeđa zdrav razum, jer i te kako dobro znaju i i te kako se miješaju u bezbjednosni sektor, što su i pokazali u svim kriznim situacijama, naročito onoj u noći između 4. i 5. septembra (ustoličenje mitropolita Joanikija)”.

Laković danima ćuti

Abazović je ranije javno tražio od Lakovića, Krivokapića i Spajića da saopšte ko je operativna veza premijerovog savjetnika za bezbjednost.

“Vijesti” su sredinom februara objavile citate iz dokumenta koji je Laković prije nekoliko mjeseci poslao šefu ovdašnje tajne službe Vukšiću.

Bivši policijski funkcioner, kako se navodi, tada Vukšića obavještava da ga je njegova operativna veza zamolila da sazna koje osobe angažuje “sistem” predsjednika Đukanovića, preko Kosova, da ugroze Vučića.

„Od moje operativne veze dobio sam informaciju, u obliku molbe, da pokušam saznati koja lica angažuje ‘sistem’ predsjednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da bi se ugrozila bezbjednost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića… O svemu navedenom od moje strane je upoznat i premijer. Informacija se dostavlja Vama na dalje postupanje”, napisao je Laković u dokumentu nazvanom “Informacija”.

Laković nije odgovarao na pitanja “Vijesti”, ali se dva puta oglasio povodom tog slučaja.

Prvi put je, u reagovanju, optužio Abazovića da je ugrozio njegovu i bezbjednost njegove porodice. Drugi put ga je savjetovao da hitno pronađe psihijatra…

Spajić je kategorično ustvrdio da nije uključen u “operativne veze”, kao i da sektor bezbjednosti nije njegova, već Abazovićeva nadležnost…

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *