Rusi su 2020. držali skoro 11,24 milijardi dolara u Švajcarskoj Kasis na konferenciji poslije sastanka švajcarske vlade u Bernu, 24. februara 2022 | Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann

Kasis: Neutralna Švajcarska spremna da zamrzne rusku imovinu

Globus
Izvor: Reuters

Švajcarski predsjednik Injacio Kasis saopštio je juče da je “veoma vjerovatno” da će neutralna Švajcarska u ponedjeljak slijediti Evropsku uniju (EU) u sankcionisanju Rusiji i zamrzavanju ruske imovine u toj alpskoj zemlji.

Kasis, u intervjuu švajcarskoj javnoj televiziji RTS na francuskom jeziku, rekao je da će se sedmočlano Savezno vijeće sastati u ponedjeljak i razmotriti preporuke resora finansija i privrede.

Upitan da li će Švajcarska – veliki finansijski centar i čvorište za trgovinu robom – pratiti EU u zamrzavanju ruske imovine, on je rekao: „Veoma je vjerovatno da će vlada odlučiti da to uradi sjutra, ali ne mogu da predvidim odluke koje još nisu donijete .”

Kasis je rekao da se neutralnost Švajcarske mora očuvati i da je spremna da ponudi svoje dobre usluge za diplomatiju ako pregovori ukrajinskih i ruskih zvaničnika na bjeloruskoj granici ne uspiju, na primjer postizanjem primirja.

„To nas ne spriječava da stvari nazivamo pravim imenom“, rekao je on.

Švajcarska je hodala krivudavom linijom između pokazivanja solidarnosti sa Zapadom i održavanja svoje tradicionalne neutralnosti za koju vlada kaže da bi je mogla učiniti potencijalnim posrednikom.

Ali suočava se sa sve većim pritiskom da se jasno stavi na stranu Zapada protiv Moskve i usvoji kaznene sankcije Evropske unije. Vlada je do sada samo rekla da neće dozvoliti da se Švajcarska iskoristi kao platforma za zaobilaženje sankcija EU.

U najvećem maršu mira u posljednjih nekoliko decenija, oko 20.000 ljudi demonstriralo je u subotu u glavnom gradu Bernu da podrži Ukrajinu, a neki su izviždali vladu zbog njene oprezne politike.

Kasis je u juče rekao da bi Ukrajinci koji bježe od sukoba bili dobrodošli “u prelaznom periodu, za koji se nadamo da će biti što kraći”.

Ministarka pravde Karin Keler-Sater kazala je da je Švajcarska spremna da primi one kojima je potrebna zaštita, kao i da podrži pogođene susjedne zemlje. „Nećemo ostaviti ljude na cjedilu“, rekla je ona.

Švajcarska vlada je prošle nedjelje izmijenila svoju listu posmatranja kako bi uključila 363 pojedinca i četiri kompanije koje je EU stavila na svoju listu sankcija kako bi kaznila Moskvu.

Rusi su 2020. držali skoro 10,4 milijarde švajcarskih franaka (11,24 milijarde dolara) u Švajcarskoj, pokazuju podaci Švajcarske narodne banke.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *