Njemačka je takođe povećala broj svojih vojnika u Litvaniji ranije u februaru Izvor: Lithuanian Armed Forces

Norveška poslala dodatne vojne trupe u Litvaniju

Globus

Izvor: Reuters


Vojni avion koji je prevozio dodatne norveške trupe sletio je u Litvaniju u nedjelju, dio je šireg jačanja NATO-a u baltičkom regionu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Norveške trupe – 44 vojnika iz bataljona mehanizovane pješadije – pridružiće se borbenoj grupi alijanse u Litvaniji, koja je raspoređena od 2017. kao odgovor na rusko preuzimanje poluostrva Krim od Ukrajine.

Norveško pojačanje takođe uključuje četiri borbena pješadijska vozila CV90, od ​​kojih su tri prevezena posebnim avionom, ukrajinskim Antonov An-124.

„Ovdje imamo glavne borbene tenkove, imamo nove CV90, visokotehnološke i dosta drugih vozila“, rekao je kapetan Endre Saurstro, komandant norveških trupa u Litvaniji.

Njemačka je takođe povećala broj svojih vojnika u Litvaniji ranije u februaru.

Veličina borbenih grupa NATO-a u Litvaniji, Letoniji i Estoniji, kojima se nekad vladalo iz Moskve, a sada su dio Evropske unije, biće skoro udvostručena sa 3.400 vojnika na početku godine na više od 6.000 u bliskoj budućnosti.

Ukrajinske snage borile su se sa ruskim trupama koje su se probijale u grad Harkov u nedjelju, četvrtog dana invazije koja je uzdrmala dugogodišnju bezbjednosnu arhitekturu Evrope.

Norveški ministar odbrane Od Roger Enoksen rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovoran za eskalaciju.

„Tu smo da osiguramo bezbjednost za Litvance u ovoj situaciji… Putinovi postupci će još dugo štetiti odnosima sa Rusijom“, rekao je Enoksen za norvešku TV2.

Ignorišući višenedjeljne diplomatske i sankcije zapadnih zemalja koje žele da izbjegnu rat, Putin je opravdao invaziju rekavši da „neonacisti“ vladaju Ukrajinom i prijete bezbjednosti Rusije – optužba koju Kijev i zapadne vlade odbacuju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *