Odluka Ministarstva vanjskih poslova Izvor: TASS

Crna Gora zatvorila nebo za ruske avione

Crna Gora

Izvor: DAN


Ministarstvo vanjskih poslova donijelo je odluku o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione, ne samo za komercijalne letove već i za prelet preko vazdušnog prostora, kazao je državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Zoran Radunović. Time se Crna Gora pridružila članicama Evropske unije da zatvori svoj vazdušni prostor zatvorile za avio-saobraćaj sa Rusijom kao odgovor na rusku vojnu invaziju na Ukrajinu.

„Izuzev Srbije, nije ostala nijedna zemlja na karti Evrope i Balkana koja nije zatvorila svoj vazdušni prostor Rusima. Svi su im zabranili prelet preko teritorije. Budući da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, ovo je bio samo još jedan od očekivanih poteza koji je donijelo Ministarstvo vanjskih poslova, a ne kapitalnih investicija˝, kaže Radunović.

Kako je istakao, rusko i ukrajinsko tržište čini između 30 i 40 odsto prometa u Crnoj Gori, što će svakako imati ekonomskog uticaja po našu zemlju. 

„Rusi ni u jednoj kombinaciji ne mogu doći kod nas, jednostavno ne postoji način, ne mogu se ni kući vratiti. Takođe i Rusi su zabranili svima prelet preko njene teritorije, tako da se iz Evrope ne može doći do Azije, što znatno usložnjava vazdušni saobraćaj, povećava dužinu trajanja letova i ekonomsku isplativost˝, ističe državni sekretar.

On pojašnjava da je, otkako su uvedene sankcije Rusije, došlo do poremećaja tržišta koje smo imali uspostavljeno s Rusima, i da se to, u ekonomskom smislu možda trebalo ranije mijenjati, ali da je sad već kasno za to.

„Kao u svakom ratu neko će da dobije, a neko da izgubi. Sad i oni koji šalju šljemove zarađuju. Ali ne i mi. Nas nema nigdje˝, kaže Radunović.

Ističe da odluka o zatvaranju ne bi trebalo nikoga u Crnoj Gori posebno da zabrine. A da kad su u pitanju lica koja bi trebalo da se vrate u matične zemlje, navodi da se u tom slučaju, kao u vrijeme korone, rade humanitarni letovi i oni će se raditi kad god bude potrebno. 

„Kada se radi o našim državljanima koji se nalaze u Rusiji, kada se za tim ukaže potreba i za njih će se uraditi humanitarni let kako bi se vratili u zemlju˝, navodi Radunović ističući da se to radi preko diplomatskih predstavništava i da za sve postoji način ako ima volje.

Podsjetimo, Crna Gora se juče pridružila sankcijama, jer je to način, kako su saopštili iz MVP, putem kojeg se može uticati i poslati poruka da je u interesu cijelog svijeta da se sukobi u Ukrajini zaustave.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *