Parlament osuđuje one koji su izrazili podršku Rusiji Zasijedanje EP 1.3.2022 | Izvor: YouTube/Screenshot

Evropski parlament duboko žali zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama Rusiji

Region

Izvor: Danas.rs


Evropski parlament izražava duboko žaljenje zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji i ukazuje da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije Uniji, navodi se u predlogu rezolucije o Ukrajini o kojoj će se kasnije danas glasati u Evropskom parlamentu.

U predlogu rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu u koji je EURACTIV.rs imao uvid, ponavlja se da se očekuje da se zemlje kandidati za članstvo usklade ne samo sa pravnim tekovinama Unije, već i sa njenom zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom.

Evropski parlament sa velikom zabrinutošću primjećuje uporne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i ometa njihove demokratske procese, piše u tekstu.

Parlament osuđuje one koji su izrazili podršku Rusiji poslije njene agresije na Ukrajinu i pohvaljuje podršku zemalja Zapadnog Balkana koje su evroatlantski saveznici.

U rezoluciji se najoštrije osuđuje vojna agresija Rusije na Ukrajinu, kao i umješanost Bjelorusije, i zahtijeva od Moskve da odmah prekine sve vojne aktivnosti, povuče vojne i paravojne snage i opremu sa cijele međunarodno priznate teritorije Ukrajine.

Od Rusije se traži da potpuno poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *