Za danas planirano da u bokokotorski zaliv uplovi njegova 70 metara dugačka luksuzna jahta Izvor: Hessen Yachts

Jahta predsjednika LUKOIL-a plovi ka Crnoj Gori

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Najmanje četiri masivne jahte u vlasništvu ruskih poslovnih lidera kreću se prema Crnoj Gori i Maldivima od kada su lideri iz cijelog svijeta posljednjih dana najavili širok spektar sankcija, uključujući američko ministarstvo finansija koje cilja na rusku centralnu banku. To pokazuju podaci koje je pregledao CNBC iz Marin Trafika (Marine Traffic).

Superjahte u vlasništvu ruskih milijardera koji imaju veze s predsjednikom Vladimirom Putinom su u pokretu dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremaju dalje sankcije na njihovu imovinu nakon invazije na Ukrajinu.

Imovina ciljanih ruskih rukovodilaca vjerovatno će pretrpjeti još jedan udarac, jer je Bajdenova administracija nedavno najavila stvaranje radne grupe koja će se baviti njihovim unosnim sredstvima, uključujući jahte i vile.

Francuska sastavlja listu imovine u vlasništvu ruskih oligarha, uključujući automobile i jahte, koja bi mogla biti zaplijenjena pod sankcijama Evropske unije.

Uz to, neki od najbogatijih u Rusiji premještaju svoje jahte na druge lokacije, potencijalno u nadi da će izbjeći zapljenu tih predmeta.

Vagit Alekperov, koji je predsjednik ruskog LUKOIL-a, plovi svojom jahtom u Crnu Goru, navodi se iz Marine Traffic. Očekuje se da stigne narednih dana iz Barselone, Španija.

Alekperovljeva jahta je poznata kao Galactica Super Nova i, prema Superyacht Fan, koja prati dolaske i odlaske ovih vrsta plovila, ima „bazen sa staklenim dnom od šest metara i vodopadom. I touch-and-go heliodrom, lift i veliki klub.”

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je danas Vladu Crne Gore i resorna ministarstva da bez odlaganja javnost upoznaju sa konkretnim mjerama koje će preduzeti kako teritorija Crne Gore ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha koji su pod udarom ili im tek prijete međunarodne sankcije.

„Vlada Crne Gore je prethodne sedmice najavila da će se pridružiti sankcijama Evropske Unije protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu, ali još uvijek nema bilo kakvih detaljnih informacija o konkretnim koracima koji će biti preduzeti kada je u pitanju imovina ruskih oligarha. Ovo je posebno važno kada imamo u vidu da se Crna Gora i dalje u međunarodnim krugovima prepoznaje kao sigurna luka za skrivanje kapitala i imovine koji mogu biti predmet sudskih postupaka ili međunarodnih sankcija”, saopštio je MANS.

Ističu da o tome svjedoči i namjera ruskog oligargha i suvlasnika moćne ruske naftne kompanije LUKOIL, Vagita Alekperova, da svoju skupocjenu jahtu prebaci iz Španije u Crnu Goru, o čemu je prije nekoliko dana pisao i britanski Guardian.

„Tako je za danas planirano da u bokokotorski zaliv uplovi njegova 70 metara dugačka luksuzna jahta pod nazivom „Galactica Super Nova“ koja je 26. februara isplovila iz luke u Barseloni i uputila se ka Tivtu kao krajnjoj destinaciji. Vrijednost ove jahte je procijenjena na oko 75 miliona eura i posjeduje sopstveni bazen, heliopad, smještaj za 12 osoba u šest luksuzno opremljenih kabina, a opslužuje je čak 16 članova posade. Vagit Alekperov je predsjednik kompanije LUKOIL, a njegovo ukupno bogatstvo FORBES procjenjuje na blizu 20 milijardi američkih dolara. Kompanija LUKOIL u kojoj Alekperov posjeduje 20% akcija se već nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država”, saopšteno je iz MANS-a.

Dodaju da Guardian dalje u svom članku navodi da se ruski oligarsi poput Alekperova i Romana Abramoviča i drugih mogu naći pod udarom sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu, te da one mogu obuhvatiti i njihovu imovinu na teritoriji Evropske unije.

„Sa druge strane, Crna Gora je godinama bila prostor za sigurno i nekažnjeno skrivanje i plasiranje sumnjivog novca ruskih oligarha i „pobjednika“ ruske privatizacije, čemu smo svjedočili u protekle tri decenije vladavine prethodnog režima. Tada je posebno crnogorska obala bila pretvorena u perionicu prljavog kapitala stečenog kriminalom, uz prećutne garancije tadašnje vlasti da se porijeklo tog novca neće dovoditi u pitanje”, poručuju iz MANS-a.

Imajući u vidu da posljednji događaji upućuju na zaključak da je Crna Gora i dalje prihvatljivo sklonište za ruske oligarhe i njihovu imovinu u bjekstvu od međunarodnih sankcija, kako navode, u ovom momentu je veoma važno da crnogorska vlada stvori sve pravne preduslove koji bi državnim institucijama omogućili da pravovremeno i efikasno djeluju i konkretizuju svoju posvećenost politikama Evropske unije kada je u pitanju situacija u Ukrajini.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *