Reagovali MOK, FIFA, EHF... Izvor: AP photo

Rusija suspendovana iz međunarodnih sportskih organizacija

Globus

Nakon ekonomskih sankcija Rusija se suočava i sa sankcijama u oblasti sporta.

Juče je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao sve međunarodne sportske organizacije pod svojim okriljem da zabrane učešće ruskih i bjeloruskih sportista u takmičenjima koja organizuju.

Kao razloge su naveli zaštitu integriteta globalnih sportskih takmičenja, kao i kršenje olimpijskog primirja.

Na pozive za suspenzijom Rusije zajedničkom odlukom su reagovale svjetska i evropska fudbalska federacija (FIFA i UEFA) odlukom da isključe reprezentaciju Rusije i klubove iz te zemlje iz svojih takmičenja. Konkretno, to znači da Rusija neće učestvovati u plejofu za Svjetsko prvenstvo u kojem je trebala da se sastane sa selekcijom Poljske, a potom i sa eventualnim pobjednikom iz duela Švedske i Češke. Sve tri reprezentacije su ranije izjavile da neće izaći teren ukoliko budu morale da igraju sa Rusijom. Takođe, Spartak iz Moskve koji je trebao da igra 1/8 finala Lige Evrope je isključen iz tog takmičenja. Iz ruske fudbalske federacije su rekli da će se žaliti na ovu odluku.

Još ranije je donijeta odluka da se finale Lige šampiona koje treba da se igra u maju premjesti iz Sankt Petersburga u Pariz.

Košarkaška Evroliga je takođe odlučila da suspenduje klubove iz Rusije iz takmičenja pod svojom nadležnošću. Time su iz daljeg učešća u Evroligi isključeni CSKA iz Moskve, Zenit iz Sankt Petersburga i Uniks iz Kazanja, a iz Evrokupa Lokomotiva Kubanj.

Evropska rukometna federacija je odlučila da do daljnjeg suspenduje klubove i reprezentacije iz Rusije i Bjelorusije. To znači da bjeloruski Meškov Brest neće moći da nastavi takmičenje u Ligi šampiona kao ni ruski Čehovski Medvedi u Evropskoj ligi, odnosno Rostov i CSKA u ligi šampiona u ženskoj konkurenciji.

Ranije su Norveška i Estonija odlučile da zabrane učešće ruskim i bjeloruskim biatloncima i nordijskim smučarima na predstojećim takmičenjima koja će se održati u njihovim zemljama.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *