Ruske snage za pet dana u Ukrajini izvele 56 raketnih udara i ispalile 113 krstarećih raketa Volodimir Zelenski | Izvor: Ukrajinsko predsjedništvo

Zelenski: Rusi pucali na stambena naselja u Harkovu

Globus

Izvor: Slobodna Evropa


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija 28. februara ispalila rakete na grad Harkov, ističući da je to „bio očiti ratni zločin”.

„Harkov je miran grad, bez vojnih objekata. Deseci snimaka očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom projektilu, već o namjernom uništavanju ljudi”, kazao je Zelenski u obraćanju u ponedjeljak veče, 28. februara.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da je bilo na desetine civila poginulih nakon što je Harkov, drugi najveći grad u zemlji, granatiran 28. februara.

Taj grad na sjeveroistoku zemlje postao je jedno od glavnih bojišta otkako je ruska vojska izvršila invaziju na Ukrajinu

Zelenski je naveo da je u pet dana ruske invazije, Ukrajinu pogodilo 56 raketnih udara i 113 krstarećih projektila, prenosi CNN.

„Ovo je kršenje svih konvencija. Niko na svijetu vam neće oprostiti što ste ubijali miroljubivi ukrajinski narod. Definitivno će postojati međunarodni sud za ovaj zločin”, naveo je.

Predsjednik Ukrajine istaknuo je kako je potrebno potpuno zatvaranje neba za ruske rakete, avione i helikoptere.

„Zlo naoružano projektilima, bombama, i artiljerijom mora se odmah zaustaviti, i ekonomski uništiti. Moramo pokazati da se čovječanstvo zna braniti”, naveo je u video poruci objavljenoj na Facebooku.

Takođe je osudio ulogu Rusije u Ujedinjenim nacijama, ističući da zemlji koja čini ratne zločine ne bi trebalo dozvoliti da bude stalni član Savjeta bezbjednosti UN.

Ukrajinski predsjednik potpisao je dekret kojim se privremeno ukidaju uslovi za vize za ulazak za svakog stranca koji želi da se bori na strani Ukrajine protiv invazije ruskih trupa.

Uredba stupa na snagu od 1. marta i ostaće na snazi sve dok je vanredno stanje.

„Putovanja bez viza biće dozvoljena od 1. marta za sve strance koji žele da uđu u Ukrajinu da bi se borili protiv Rusije”, rekao je Zelenski.

Vašington odbacio mogućnost zabrane letova

Na prijedlog Zelenskog o zabrani ruskih letova iznad Ukrajine reagovala je u ponedjeljak Bijela kuća.

Navela je da bi sudjelovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u takvom potezu bilo ravno direktnom sukobu s Moskvom, što Vašington ne želi, prenosi Rojters.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki kazala je novinarima da bi uvođenje zone zabranjenog leta bio korak prema slanju američkih vojnika u borbu protiv Rusije.

„Predsjednik je bio vrlo jasan da ne namjerava slati američke trupe u rat s Rusijom. Zabrane letova zahtijevala bi implementaciju. To bi značilo raspoređivanje američke vojske, što bi bio potencijalno direktan sukob i rat sa Rusijom”, kazala je.

Satelitski snimci objavljeni 28. februara uveče pokazuju masivni konvoj ruskih oklopnih snaga koji se spušta na Kijev, prenosi BBC.

Slike napravljene u ponedjeljak, prijepodne u Ukrajini, prikazuju ruske vojne jedinice u blizini aerodroma Antonov, oko 27 kilometara od centra prijestonice.

Prema Makar Technologies, kompaniji za satelitske snimke koja je objavila fotografije, konvoj je dugačak skoro 27 kilometara i „sadrži stotine oklopnih vozila, tenkova, vučene artiljerije i vozila za logističku podršku”.

Zapadno i sjeverozapadno od Kijeva, satelitski snimci pokazuju uništena oklopna vozila i oštećeni most kod Irpina i Stojanke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je 28. februara da su ruski raketni udari pogodili stambene zgrade u Kijevskoj oblasti.

Pozivajući se na podatke Kancelarije Visokog predstavnika UN za ljudska prava, šef humanitarnih operacija UN Martin Grifits izjavio je u ponedjeljak da je u Ukrajini, od početka ruske invazije, poginulo najmanje 406 civila.

Predstavnici Rusije i Ukrajine završili su u ponedjeljak, 28. februara, pregovore na ukrajinsko-bjeloruskoj granici.

Pregovarači su se vratili u Kijev i Moskvu na konsultacije prije druge runde razgovora.

Kancelarija ukrajinskog predsjednika saopštila je da su pregovarači „detaljno razgovarali o nizu ključnih tema za koje postoje izgledi za obostrano prihvatljiva rješenja”.

Vladimir Medinski, šef ruske delegacije, izjavio je da su se dvije strane „usaglasile da nastave pregovore”, dodajući da će se novi sastanak biti održan na poljsko-bjeloruskoj granici.

Ruske snage započele su napade na Ukrajinu 24. februara, po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Putin je rekao da je odobrio “specijalnu vojnu operaciju” kako bi se uklonila, po njegovim navodima, ozbiljna prijetnja iz Ukrajine.

Svrha operacije je, rekao je Putin, “demilitarizacija” južnog susjeda Rusije.

Prije toga je proglasio nezavisnost dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.

Rusija je 2014. takođe izvršila aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim i podstaknula separatistički pokret u istočnoj Ukrajini.

Zapad je oštro osudio ruske postupke, nazivajući ih kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *