Odluka njemačke ministarke vanjskih poslova Manuel Saracin | Izvor: Wikimedia Commons

Njemačka imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Crna Gora

Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Baerbok imenovala je Manuela Saracina za specijalnog izaslanika Savezne vlade za države Zapadnog Balkana.

„Posebno sam srećna zbog toga jer veoma cijenim Manuela Saracina i dobro znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana˝, izjavila je Baerbok

Ona je saopštila kako su glavni strateški prioriteti Njemačke „stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana, naročito u trenutnoj situaciji˝.

Navodi se da je mjesto Specijalnog izaslanika kreirano kako bi se sa 6 država Zapadnog Balkana pružila najbolja moguća podrška u tekućim reformskim procesima i sa njima na ciljan način radilo na perspektivama razvoja.

Dodaje se da će Saracin blisko sarađivati sa specijalnim izaslanikom Evropske Unije za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslavom Lajčakom, kao i sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom.

„Snažan, stabilan i na miru zasnovan Zapadni Balkan će u jugoistočnoj Evropi takođe odlučiti o budućnosti EU˝, zaključuje se u izjavi Baerbok.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.