Trenutna cijena na holandskom TTF čvorištu po cijeni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara Izvor: Shutterstock

Oboren rekord cijene gasa u Evropi

Globus

Izvor: Euronews Serbia


Cijena gasa u Evropi je potukla rekord svih vremena, skočivši za samo nekoliko sati od početka današnjeg trgovanja za više od 500 dolara na više od 2.200 dolara za hiljadu kubika.

Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po cijeni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara ili 193,95 eura po MWh, izvještava agencija Tass.

Jutros na otvaranju hiljadu kubika gasa u Evropi je koštalo 1.700 dolara što je bio rast od 22,5 procenta, u odnosu na juče.

Podsjetimo, nagli rast cijene gasa počeo je 24. februara nakon vesti da je Rusija pokrenula, kako je saopšteno, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, što je izazvalo na ranom trgovanju u holandskom TTF čvorištu skok cijene “plavog energenta” za 35 odsto na 1.414,5 dolara za hiljadu kubika, ili 120 eura po MWh.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je prije nekoliko dana da će u Evropi gas koštati 2.000 eura zbog obustavljanja postupka dodjele sertifikata za Sjeverni tok 2. „Njemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda Sjeverni tok 2. Aha, dobro. Dobro došli u novi svijet u kome će Evropljani plaćati 2.000 eura za hiljadu kubnih metara gasa”, napisao je Medvedev na Tviteru.

Šolc je saopštio da je Njemačka preduzela korake za zaustavljanje procesa sertifikacije Sjevernog toka 2, kao odgovor na aktivnosti Rusije u Ukrajini. Izgradnja Sjevernog toka 2, koji se proteže od obale Rusije po dnu Baltičkog mora do Njemačke, završena je prošlog septembra i od tada je ovaj cjevovod na stend-baju u iščekivanju dozvole njemačkih i evropskih vlasti za puštanje u rad.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *