Izražava se i žaljenje zbog umiješanosti Bjelorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine Rezultati glasanja tokom 11. vanredne specijalne sednice Generalne skupštine UN, Menhetnu, Njujork, SAD, 2. marta 2022 | Izvor: © Reuters/Eduardo Munoz

UN usvojio rezoluciju kojom se izražava žaljenje zbog ruske invazije na Ukrajinu

Globus

Izvor: Slobodna Evropa


Generalna skupština UN-a usvojila je 2. marta rezoluciju kojom se izražava najdulje žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahtijeva od Rusije da odmah prestane sa prijetnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Rezolucija je usvojena sa 141 glasom za, pet protiv i 35 uzdržanih.

Usvojenom rezolucijom ponovo se potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Takođe se izražava se žaljenje zbog odluke Rusije u vezi sa statusom Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine uz zahtjev da Rusija odmah i bezuslovno poništi tu odluku.

Poziva se na hitno mirno rješavanje sukoba kroz politički dijalog, pregovore, posredovanje i druga mirna sredstva, kao i na poštovanje sporazuma iz Minska.

Izražava se i žaljenje zbog umiješanosti Bjelorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine i poziva Minsk da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *