Nedjelju dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu Izvor: ukrinform

Gruzija i Moldavija aplicirale za članstvo u EU

Globus

Izvor: Deutsche Welle/Euronews


U očekivanom potezu, crnomorska država Gruzija podnijela je zahtev za pridruživanje Evropskoj uniji. Aplikacija dolazi nakon što je Evropski parlament podržao sličan potez Ukrajine usred ruske invazije na njenu teritoriju.

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili izjavio je u četvrtak da je njegova zemlja zvanično podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

„Danas se prijavljujemo za članstvo u EU“, rekao je Garibašvili u izjavi nakon potpisivanja molbenog pisma, prenosi novinska agencija dpa. „Gruzija je evropska država i nastavlja da daje vrijedan doprinos njenoj zaštiti i razvoju“, dodao je on.

I Gruzija i Ukrajina su bivše sovjetske države koje strahuju od ponovnog preuzimanja vlasti od strane Rusije.

Gruzija je doživjela rusku agresiju u avgustu 2008, kada je Moskva izvela kratku invaziju na dvije otcijepljene samoproglašene republike u zemlji, Južnu Osetiju i Abhaziju. Moskva je priznala nezavisnost dva regiona nakon prekida vatre.

Članstvo u EU moglo bi da ojača odbranu obije zemlje od Rusije i unaprijedi njihove ekonomije dajući im pristup jedinstvenom tržištu.

Moldavija je takođe zvanično zatražila da se pridruži Evropskoj uniji, nedjelju dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

„Danas potpisujemo aplikaciju za pristupanje Republike Moldavije Evropskoj uniji. Ona je upućena Emanuelu Makronu, predsjedniku Francuske, zemlje koja danas predsjedava Savjetom Evropske unije. Podnijećemo aplikaciju. narednih dana u Briselu“, rekla je predsjednica Maja Sandu u saopštenju.

„Republika Moldavija mora da ima jasan evropski put. Spremni smo da učinimo sve što je moguće da ostvarimo ovaj fundamentalni nacionalni cilj”, dodala je ona.

Moldavija, mala država od 2,6 miliona ljudi, direktno je pogođena ruskom invazijom na Ukrajinu, sa više od 112.000 ukrajinskih izbjeglica koje su stigle u zemlju otkako je Moskva izvela napad 24. februara.

„Zrelost naroda se najbolje vidi u teškim vremenima. Ona se vidi u umjerenim odlukama, u balansu između slobode i odgovornosti. Ona se očitava u odlučnom smirenju naroda kada prava opasnost pokuca na vrata”, rekla je Sandu. u njenoj izjavi.

„Građani Republike Moldavije dokazuju svijetu da su zreo narod. To smo dokazali kada nismo dozvolili da se tiranija naseli u našoj zemlji. Pokazali smo da ćemo živjeti po pravilima samo kada branimo demokratiju u izborima.˝

„I sada, u danima rata u Ukrajini, čujući topove na granici Moldavije, ostajemo zreli i nudimo pomoć našim susjedima, koji bježe od katastrofe. Ostajemo neutralni, ali ostajemo podrška, smireni, velikodušni. i odgovorni”, rekla je ona.

Ona je dodala da “ako je za neke odluke potrebno vrijeme, druge treba donijeti brzo i odlučno, koristeći mogućnosti koje nudi promjenljivi pejzaž svijeta. Moramo djelovati odmah kada okolnosti zahtijevaju i jasno vidimo priliku da obezbijedimo sigurniji, bolji život za buduće generacije.Ostvarenje ovog cilja naša je dužnost prema građanima“.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *