Svijet u strahu od nuklearne katastrofe, rusko ministarstvo odbrane krivi Ukrajince Foto: Reuters

Nisu zabilježeni radioaktivni skokovi nakon požara u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Globus

Nije došlo do ispuštanja radijacije prilikom napada ruske vojske na nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Ukrajini i Evropi, dok su vatrogasci uspjeli da u potpunosti ugase požar koji je izbio u tom kompleksu, izjavili su zvaničnici Ukrajine i UN-a.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rafael Mariano Grosi, izjavio je da zgrada koju je pogodio projektil nije dio nuklearnog reaktora, već je u njoj dio trening centra u elektrani Zaporožje, prenosi AP News.

Zvaničnici zaduženi za praćenje radijacije širom svijeta, od Švedske do Kine, izjavili su da takođe nisu primijetili nikakve zabrinjavajuće radioaktivne aktivnosti. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je ruska vojska zauzela kompleks, ali da radnici elektrane i dalje vode njene operacije. Grosi je takođe potvrdio da Ukrajinci kontrolišu sam reaktor.

Nakon inicijalne informacije o napadu na Zaporožje, dok još nije bilo izvjesno šta se tačno dogodilo i koje će posljedice imati, napad je izazvao zabrinutost na svjetskom nivou i probudio sjećanja na najveću nuklearnu katastrofu u istoriji koja se dogodila takođe u Ukrajini, u Černobilju.

Dok se svijet zgražava i osuđuje ovaj napad, Rusija prebacuje odgovornost. Ministarstvo odbrane Rusije izjavilo je da je požar podmetnut od strane Ukrajinaca te da ga njihova artiljerija nije mogla izazvati. Tvrde da su ukrajinski “saboteri” okupirali zgradu trening centra u elektrani, pucali na ruske patrole i zapalili zgradu dok su je napuštali. Međutim, ove tvrdnje ruska strana do sada nije potkrijepila nikakvim dokazima.

Pored sve konfuzije u izvještavanju svjetskih medija od jutrošnjeg napada, izdvojila se činjenica da su svi odjednom postali svjesni stvarne opasnosti toga da se aktivne borbe vode oko nuklearnih eletrana. Ovo je već drugi put od početka ruske invazije na Ukrajinu da se govori o mogućoj nuklearnoj katastrofi, nakon bitaka oko Černobilja. Zvanično, Ukrajina ima 15 nuklearnih elektrana.

Grosi je izjavio da je trenutno samo jedan od šest reaktora u Zaporožju u funkciji, i to na oko 60% kapaciteta, te da je dvoje ljudi povrijeđeno prilikom pucnjave. Ukrajinsko državno preduzeće Enerhoatom koje upravlja nuklearnim elektranama saopštilo je da su tri ukrajinska vojnika ubijena, a dva ranjena.

Nakon napada na nuklearnu elektranu došlo je do telefonskog poziva između predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i predsjednika SAD Džoa Bajdena, zajedno sa drugim svjetskim liderima. Britanski premijer Boris Džonson pozvao je na vanredno zasijedanje UN-ovog Savjeta za bezbijednost, da bi se preispitao ovaj slučaj.

U emocionalnom govoru u sred noći, Zelenski je izjavio da se plaši da bi eksplozija značila “kraj za sve. Kraj Evrope. Evakuacija Evrope.”

Ipak, većina eksperata tvrdi da za sada ništa ne ukazuje na potencijalnu katastrofu.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *