Na vanrednom sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Briselu Izvor: MVP

Radulović: Crna Gora uz narod Ukrajine i njeno rukovodstvo

Crna Gora

Crna Gora je odlučna da u ovim teškim trenucima iskaže solidarnost s Ukrajinom i opredijeliće humanitarnu, kao i pomoć u vojnoj opremi, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na vanrednom sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Briselu, povodom rata u Ukrajini.

Saveznici su razmotrili pitanje ruske agresije na Ukrajinu, kao i dalje korake u cilju zaštite bezbjednosti evroatlantskog prostora, pri čemu su pozvali Rusiju da odmah zaustavi napade i povuče trupe.

Kako prenosi Pobjeda, Radulović je ponovio podršku očuvanju ukrajinske nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u skladu s njenim međunarodno priznatim granicama, ističući da Crna Gora stoji uz narod Ukrajine i njeno demokratsko izabrano rukovodstvo i institucije.

Pozdravio je sve mjere koje je Alijansa donijela u cilju zaštite saveznica, a kroz jačanje odvraćanja i odbrane na istočnom krilu i duž granica Alijanse. U kontekstu suočavanja s najvećom prijetnjom evropskoj bezbjednosti od Drugog svjetskog rata, ministar je posebno istakao važnost bliske saradnje s EU i drugim međunarodnim akterima.

U pogledu situacije na Zapadnom Balkanu i mogućih posljedica koje rat u Ukrajini može imati za naš region, Radulović je ukazao da agresija na Ukrajinu poziva na opreznost i kada je riječ o stabilnosti i bezbjednosti na ovim prostorima.

Šef diplomatije je ponovio da ubrzana evropska i evroatlantska perspektiva predstavlja jedini odgovor i garant i naše i evropske stabilnosti.

Na marginama sastanka, Radulović je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Šef crnogorske diplomatije u toku dana susreo se i sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, prenose Vijesti.

„Crna Gora, kao kredibilna saveznica i najnaprednija država kandidat za članstvo u Evropsku uniju, nastavlja da dosljedno prati Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i da se pridružuje svim restriktivnim mjerama Unije u cilju zaustavljanja rata u Ukrajini.”

„Lajčak je pozdravio punu i očiglednu posvećenost Crne Gore sprovođenju zajedničke vanjske politike, govoreći da ovih dana svjedočimo borbi za temeljne vrijednosti Evrope. Brisel prepoznaje nedvosmislenu podršku Crne Gore vrijednostima mira i demokratije, što će znati da cijeni”, navodi se u saopštenju MVP.

Dodaju da je razgovarajući o potencijalnom uticaju eskalacije sukoba u Ukrajini na region, Radulović ocijenio da ubrzana EU integracija Zapadnog Balkana predstavlja garanciju evropske bezbjednosti i načina života.

„U tom kontekstu istaknuta je važnost stabilizacije domaćih političkih prilika, te iskazana nada da bi to omogućilo realizaciju reformi što bi našu zemlju vodilo ka bržoj integraciji i članstvu u EU, što predstavlja glavni spoljnopolitički cilj naše zemlje”, navodi se u saopštenju MVP.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *