Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je ovu informaciju za Radio Slobodna Evropa

Zatvoren vazdušni prostor Crne Gore za ruske avione

Crna Gora

Za sve ruske avione zatvoren je vazdušni prostor Crne Gore odlukom Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a na prijedlog Ministarstva kapitalnih investicija, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz tog Ministarstva.

“Ministarstvo vanjskih poslova je usaglasilo i prihvatilo direktive Evropske unije vezane za sankcije prema Rusiji i o tome obavijestilo Ministarstvo kapitalnih investicija, koje je potom uputilo zahtjev Agenciji za civilno vazduhoplovstvo. Ona je objavila zabranu letova. Nakon toga procedure su predate i kontroli leta Srbije i Crne Gore. To znači da je za sve ruske avione zatvoren vazdušni prostor Crne Gore”, piše u odgovoru MVP.

Za kontrolu letenja u vazdušnom prostoru Crne Gore i Srbije i dijelu neba iznad Jadranskog mora zadužena je zajednička državna agencija kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Iz ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da je Vlada Crne Gore obaviještena o svim procedurama i da o “ovim slučajevima ne mora da donosi posebnu odluku”.

Tako se Crna Gora pridružila državama članicama Evropske unije koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za avio saobraćaj sa Rusijom 27. februara, kao odgovor na rusku vojnu invaziju na Ukrajinu.

Dan kasnije je Rusija zatvorila svoj vazdušni prostor za avio-kompanije iz 36 zemalja, uključujući svih 27 članica EU, kao odgovor na sankcije zapada, prenio je Reuters 28. februara.

Odluka Vlade Crne Gore je još jedna u nizu zvanične Podgorice kojom se usaglašava sa spoljnom politikom EU, na šta se obavezala kroz pregovore o članstvu.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *