U svjetlu pogoršavanja međunarodne bezbjednosne situacije 'Rafale' polijeće sa nosača aviona 'Šarl de Gol' na Kipru | Izvor: Blog Before Flight

Ojačavanje mirovnih snaga u BiH

Region

U Bosnu i Hercegovinu su počeli pristizati dodatni vojnici iz četiri zemlje Evropske unije kako bi ojačali mirovne snage EUFOR-a u toj balkanskoj zemlji, javlja Al Džazira

U svjetlu pogoršavanja međunarodne bezbjednosne situacije, a takođe i kao mjera predostrožnosti, komandant operacije “Althea” prihvatio je dobrovoljnu ponudu države Francuske da se iznad Bosne i Hercegovine u narednim sedmicama izvede nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona, saopšteno je iz EUFOR-a.

Nosač aviona “Šarl de Gol” trenutno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od poneđeljka, 7. marta, njegove letjelice tipa “Rafale” će izvoditi prelete preko Zapadnog Balkana, uključujući BiH.

„U vremenima kada je bezbjednosna ravnoteža u Evropi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju EUFOR-a.

Jačanje mirovnih snaga

U međuvremenu je reporter Al Džazire iz Vašingtona Ivica Puljić javio kako su u Bosnu i Hercegovinu počeli pristizati dodatni vojnici iz četiri zemlje Evropske unije kako bi „ojačali mirovne snage pod vođstvom EU-a u toj balkanskoj zemlji koja se nikada nije u potpunosti oporavila od brutalnog rata 1992-95”.

„Sve četiri jedinice rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke dolaze u bazu snaga Evropske unije, EUFOR, izvan Sarajeva kako bi pojačali kontingent od 600 vojnika koji je već stacioniran u zemlji. Novi kontigent će ukupno imati 500 vojnika”, rekao je Puljić.

Mjera predostrožnosti

Podśetio je da je EUFOR najavio raspoređivanje dodatnih snaga dan nakon što je ruski predśednik Vladimir Putin počeo invaziju na Ukrajinu.

„Snage su taj korak opisale kao mjeru predostrožnosti kako bi se spriječilo da se pogoršanje međunarodne bezbjednosne situacije proširi na Bosnu i Hercegovinu. Čvrsto proruski orijentisani čelnik bosanskih Srba, Milorad Dodik, godinama je zagovarao odvajanje poluautonomne mini-države bosanskih Srba od ostatka multietničke zemlje. Prošle zime, uz prećutnu podršku Moskve, Dodik je pojačao svoju secesionističku kampanju, obećavajući formiranje isključivo srpske vojske, pravosuđa i poreznog sistema. Evropska unija se ranije u februaru obavezala da će ograničiti finansijsku pomoć i eventualno uvesti sankcije u BiH kako bi opstao mirovni sporazum uz, posredovanje SAD-a, kojim je okončan sukob 1995. godine”, rekao je Puljić.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *