Ustvrdio je i da postoji „mnogo raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine" Vladimir Putin | Izvor: Sputnik/AFP

Putin: Sankcije teške kao objava rata, ne uvodi se vanredno stanje

Globus

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je najavio da će svi zadaci uništavanja vojne infrastrukture u Ukrajini uskoro biti završeni.

On je “teškom” nazvao svoju odluku o napadu na Ukrajinu, što on formalno naziva “specijalnom vojnom operacijom”, piše Jutarnji list.

Izjavu je dao na sastanku sa ženama koje rade kao članice posada u ruskim aviokompanijama, a tokom tog susreta postavljeno mu je pitanje o ciljevima operacije u Ukrajini.

„To sam rekao na početku operacije i govorio i prije nego je ova odluka donesena. Teška odluka, bez ikakve sumnje”, rekao je Putin.

Ustvrdio je i da postoji „mnogo raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine”, da su one sve na pregovaračkom stolu s Kijevom i da se nada pozitivnoj reakciji.

„Rusija je odmah reagovala na poziv iz Kijeva našim vojnicima u vezi s Mariupoljom, otvorila je humanitarni koridor, ali oni ne puštaju ljude”, rekao je Putin, optužujući ukrajinsku stranu za odgodu evakuacije.

U slučaju da Ukrajina uđe u NATO, dok god u toj zemlji traje građanski rat, to će joj dati mogućnost i da napadne Krim, rekao je dalje Putin.

„Sve se više govori o tome da će Ukrajinu primiti u NATO. Shvatate li vi do čega to može dovesti? Ako oni nastave sa svojom vojnom operacijom u Donbasu, to znači da će napasti i Krim. I što ćemo onda? Boriti se protiv cijelog NATO-a? Jeste li svjesni posljedica? Mislim da su svi svjesni toga”, upozorio je Putin.

Nakon toga je izjavio da će ruska vojska „uskoro završiti sve zadatke po pitanju uništenja vojne infrastrukture Ukrajine”, ali nije precizirao kada i hoće li se nakon toga ruske trupe povući iz Ukrajine.

Govoreći o sankcijama koje Zapad uvodi protiv Rusije, rekao je da su one “jednako teške kao i objava rata”.

Rusija ne planira da proglasi vanredno stanje

Na sastanku sa stjuardesama koje rade za Aeroflot, prikazanom na nacionalnoj televiziji, Putin je saopštio da ne planira da proglasi vanredno stanje na teritoriji Rusije. Ruski predsjednik je rekao da će se taj korak preduzeti samo u „slučajevima spoljne agresije, u definisanim oblastima vojnih aktivnost”.

„Ali mi nemamo takvu situaciju i nadam se da je nećemo imati”, rekao je Putin, prenosi BBC.

Bilo je glasina da je Putin planirao da proglasi vanredno stanje – kada se suspenduje normalno građansko pravo ili vojska preuzima kontrolu nad funkcijama vlade.

On je rekao da postoje i druga specijalna vanredna stanja koja se mogu koristiti u slučaju „spoljne prijetnje velikih razmjera” – ali da nema planova ni da ih uvede.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *