Primirje je trebalo da traje od 9 do 16 sati po lokalnom vremenu Izvor: RIA

Rusija proglasila prekid vatre dok prođe humanitarni konvoj, Ukrajinci tvrde da se ne poštuje

Globus

Rusko ministarstvo odbrane proglasilo je zatišje u Ukrajini od 10 sati po moskovskom vremenu kako bi humanitarni konvoji mogli nesmetano da prođu, javlja BBC. Prekid vatre odnosi se na gradove Mariupolj i Volnovaka.

„Režim zatišja“ proglašen je kako bi civili mogli da napuste gradove i dogovoren je sa ukrajinskim vlastima, objavilo je ministarstvo, a prenose ruski mediji.

Ukrajinska strana potvrdila je ovu informaciju.

Gradska uprava Mariupolja objavila je jutros da počinje evakuacija civila iz ovog ukrajinskog jugositočnog grada, pošto je Rusija objavila prekid vatre.

Primirje je trebalo da traje od 9 do 16 sati po lokalnom vremenu, a evakuacija da počne u 11 sati. Ruta konvoja je od Mariupolja do Zaporožja. Autobusi polaze sa tri lokacije u gradu, a moguće je grad napustiti i privatnim vozilima. Putovanje van naznačene rute je strogo zabranjeno.

Nešto kasnije zamjenik gradonačelnika Mariupolja saopštio je da je nastavljeno granatiranje tog grada u Ukrajini iako se Rusija obavezala da će prekinuti vatru dok ne prođe humanitarni konvoj sa civilima.

„Rusi su nastavili da nas bombarduju i koriste artiljeriju. Ovo je ludilo“, rekao je Sergej Orlov za BBC.

„Nema prekida vatre u Mariupolju i nema zatišja duž rute konvoja. Naši civili su spremni na evakuaciju, ali ona je nemoguća pod granatama“, kaže.

Da se prekid vatre dogovoren između Ukrajine i Rusije da bi se civilima omogućilo da napuste Mariupolj ne poštuje u potpunosti, navela je prethodno gradska uprava ukrajinskog grada.

U poruci na Telegramu, gradsko vijeće navodi da se borbe odvijaju i u regionu Zaporožja, mjesta koje bi trebalo da bude cilj humanitarnog konvoja.

Ukrajinski predstavnici pregovaraju sa ruskom stranom da bi se održao prekid vatre duž cijele rute kojom će se kretati humanitarni konvoj, prenosi BBC.

Gradska uprava Mariupolja objavila je da je odložena evakuacija civila.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *