Odesa se smatra sljedećom metom Konvoj ruskih oklopnih vozila tokom januara na Krimu | Izvor: © AP

Ruski pohod na Crno more i ukrajinsku ‘žilu kucavicu’

Globus

Diplomatskog rješenja za rat u Ukrajini još nema na vidiku, a ruski vojnici svakoga dana sve više opkoljavaju i zauzimaju velike gradove. U intervjuu za Euronews Serbia, diplomata Zoran Milivojević naglasio je da je vojna snaga Rusije ubjedljiva u odnosu na Ukrajinu, kao i da je sljedeći cilj Rusije vjerovatno potpuno osvajanje Crnog mora.

„Jedan od ratnih ciljeva je da se Donjeck i Lugansk zaokruže do administrativnih granica, po istom modelu kao u Gruziji Abhazija i Južna Osetija. Ukoliko se to desi, Rusija će kontrolisati cijelo Azovsko more, i zaleđe Krima biće potpuno riješeno. Kad padne Mariupolj, i to će biti riješeno, a posljednje informacije su da Rusi idu ka Odesi. Ako to osvoje, imaju priključak na Pridnjestrovlje. Onda je pitanje Crnog mora, što se tiče Rusije, završeno”, kazao je Milivojević.

Ruski predśednik Vladimir Putin rekao je u obraćanju u četvrtak da „sve ide po planu” kada je u pitanju ono što naziva „specijalnom operacijom” svoje vojske u Ukrajini. Dok je to govorio, ruske trupe napredovale su na obali Azovskog mora, koje je zapravo parče Crnog mora između Rusije i Ukrajine. 

Baš kao što je Milivojević i naglasio, Odesa se smatra sljedećom metom. Rusija još od 2014. godine u potpunosti kontroliše Krim, grad Herson je prije nekoliko dana pao u ruke ruske vojske poslije žestokog otpora, a ruske trupe su ušle i u grad Nikolajev, između Odese i Hersona. S obzirom na sve ovo, ukoliko bi Rusija uspjela da osvoji i Odesu, u potpunosti bi zadobila kontrolu nad Crnim morem.

Odesa ne samo da je treći najveći grad u Ukrajini i popularno turističko mjesto, već je i od velikog strateškog značaja.

Ukoliko bi izgubila kontrolu nad ovim gradom, Ukrajina bi pretrpjela ogromne ekonomske gubitke, jer je Odesa “žila kucavica” za pomorsku trgovinu zemlje – kako prenosi “Tajms”, oko 70 odsto ukupne pomorske trgovine Ukrajine prolazi kroz Odesu.

Kako se navodi u tekstu Euronews-a, osim Ukrajinaca, pad Odese bi u dobroj mjeri zabrinuo i stanovnike Moldavije. Naime, auto-put od ovog grada vodi kroz moldavski region Pridnjestrovlje, koji je samoproglasio nezavisnost još 1990. godine, ali ga nije zvanično priznala nijedna država. Strah vlade u Kišinjevu izvire iz toga što će separatisti u Pridnjestrovlju vjerovatno biti ohrabreni ukoliko Rusija zauzme njihov najbliži komšiluk u Ukrajini.

© BBC

Velika važnost Hersona

Upravo je pad Hersona veoma važan za ruski “pohod” na ukrajinski dio Crnog mora, i znak da je Odesa vjerovatno sljedeći cilj ruske vojske.

Herson i Odesa udaljeni su 146 kilometara, pa bi ruske trupe koje kontrolišu ključne auto-puteve u tom dijelu zemlje bez problema mogle da dođu do Odese.

Takođe, s obzirom na to da u njemu živi oko 300.000 ljudi, Herson je do sada najveći grad i prva prijestonica neke oblasti koja je pala u ruke ruske vojske. 

Značaj Hersona je još i u tome što se nalazi odmah iznad Krima, baš kao i Melitopolj koji je osvojen 25. februara. Ovo ostavlja mali lučki grad Mariupolj jedinom branom između samoproglašene Donjecke narodne republike i juga Ukrajine koji je takođe pod ruskom kontrolom.

Međutim, Mariupolj je u potpunosti opkoljen i konstantno je pod naletima ruskih bombi. Stanovnici ovog grada su gotovo odsječeni od ostatka Ukrajine, pa je samo pitanje vremena kada će i Mariupolj pasti u ruke ruskoj vojsci.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *