Ukrajinska vlada je ranije pozvala finansijske kompanije da obustave operacije u Rusiji Izvor: Getty Images

Visa i Mastercard obustavljaju operacije u Rusiji

Globus

Visa i Mastercard obustavljaju operacije u Rusiji, dok predsjednik Vladimir Putin pojačava svoju krvavu invaziju na Ukrajinu.

Visa je u subotu saopštila da će prekinuti transakcije „u narednim danima”, dodajući da kada zabrana bude na snazi, kartice izdate u Rusiji neće raditi u inostranstvu, a kartice izdate u inostranstvu neće raditi ni u Rusiji, prenosi Independent.

„Primorani smo da reagujemo nakon ruske ničim izazvane invazije na Ukrajinu i neprihvatljivih događaja kojima smo bili svjedoci“, rekao je izvršni direktor Visa-e Al Keli u saopštenju.

Mastercard je ubrzo slijedio njihov primjer, nazvavši ruski rat protiv Ukrajine „šokantnim i razarajućim”. Zabrana Mastercard-a biće slična zabrani Visa-e.

„Ovom akcijom, kartice koje izdaju ruske banke više neće biti podržane od strane Mastercard mreže. Uz to, bilo koja Mastercard kartica izdata van zemlje neće raditi kod ruskih trgovaca ili bankomata“, navodi se u saopštenju kompanije.

„Ovo su bili i biće veoma teški dani – prije svega za naše zaposlene i njihove porodice u Ukrajini; za naše kolege sa rodbinom i prijateljima u regionu; za naše kolege u Rusiji; i za nas ostale koji gledamo izdaleka“, dodali su iz kompanije.

Od invazije na Ukrajinu, vrijednost rublje je pala za više od trećine na rekordno nizak nivo. To podstiče inflaciju za ruska domaćinstva, a sav strah je pomogao da se izazovu strašno dugi redovi na bankomatima.

Ukrajinska vlada je ranije pozvala finansijske kompanije da obustave operacije u Rusiji, dok Putinove snage udaraju na stambena naselja u Ukrajini. Zapad je pokazao jedinstvo bez presedana u oštrom odgovoru na Putinov ničim izazvan upad, odsijecajući Rusiju od globalnog finansijskog sistema. Kompanije za zabavu i tehnologiju povukle su se iz Rusije, a američki operateri suspendovali su državni emiter RT.

Mnoge druge kompanije širom svijeta takođe su preduzele korake da povećaju finansijski pritisak na Rusiju i njen narod zbog njenog napada na Ukrajinu. Neki prodaju svoje dionice u ruskim kompanijama, kao što je energetski gigant BP, dok su drugi poput Harli Dejvidsona zaustavili isporuku proizvoda u zemlju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *