Zadržana ocjena B/B Izvor: S&P

Crna Gora potvrdila dosadašnji kreditni rejting

Crna Gora

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanja ocjene ‘B/B’, saopštilo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS), a prenosi Dan.

„MFSS pozdravlja potvrdu kreditnog rejtinga države, smatrajući da je to zadovoljavajući rezultat u crnogorskim okolnostima s konstantnim političkim tenzijama i neizvjesnošću˝, navodi se u saopštenju.

U izvještaju S&P se navodi da bi se do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u slučaju konstantnog snažnog privrednog rasta i brže očekivane budžetske konsolidacije. U ovom scenariju, očekivanja su da neto javni dug bude na nivou od 60 odsto BDP-a, uz ostvarenje primarnog suficita.

„U izvještaju ove kreditne agencije procjene su da se realni BDP Crne Gore oporavio za 13 odsto u 2021. godini. Dodatno, očekivani rast od 5,5 odsto ove godine će podržati postepenu konsolidaciju javnih finansija. Stabilni izgledi odražavaju stav S&P da će ekonomski rast Crne Gore ostati na zadovoljavajućem nivou, podržavajući postepenu konsolidaciju javnih finansija˝, navode iz ministarstva.

Takođe, konstatuje se da je snažan ekonomski oporavak podržao značajno konsolidaciju javnih finansija Crne Gore u 2021. godini, kao i da je ostvarena racionalizacija.

Agencija  ukazuje da je donesen ambiciozan program ekonomskih i fiskalnih reformi pod nazivom ,,Evropa sad!’’, u sklopu kojeg je uveden niz poreskih mjera čiji je cilj da se poveća životni standard, poboljša okruženje za investiranje i smanji siva ekonomija, te da je minimalna neto zarada povećana sa 250 na 450 eura u januaru 2022. godine. 

Ocjenjuju da nedavni pad koalicione vlade izaziva neizvjesnost i postavlja pitanja realizacije ekonomske i budzetske reforme.

„S&P navodi da bi se ambiciozni paket ekonomskih i budžetskih reformi, koji je Vlada nedavno donijela, u kontekstu političke neizvjesnosti mogao suočiti sa rizicima izvršenja i dovesti do fiskalnih teškoća. 

Agencija procjenjuje da bi deficit budzeta mogao biti 6 odsto, umjesto planiranog cilja od 5 odsto, te da će se postepeno smanjivati. U ranijem izvještaju, za 2021. godinu je predviđan deficit od 7 odsto, dok preliminarni podaci o izvršenju budzeta Crne Gore za tu godinu pokazuju da je na oko 2,1 odsto – navodi se u saopštenju.

U izvještaju se navodi da su prihodi procijenjeni na 45 odsto BDP-a, premašivši čak i nivo iz 2019. u nominalnom iznosu, zbog poboljšanja u naplati poreza, posebno poreza na dodatu vrijednost, koji čini skoro 60 odsto ukupnih poreskih prihoda, uz ostvarene koristi od povećanja u turizmu. Procjene su da će Crna Gora zabilježiti primarni suficit od 0,4 odsto procijenjenog BDP-a u 2021. godini.

Očekivanja su da će crnogorska ekonomija zadržati svoju investicionu prirodu. U pogledu stranih direktnih investicija (SDI), predviđanja su da će prilivi SDI ostati konstantni na oko 10 odsto BDP-a na godišnjem nivou – podržavajući nekoliko tekućih projekata, u vezi sa ugostiteljstvom i uz ulaganja na prelazak korisćenja obnovljivih izvora energije. 

U izvještaju je ocijenjeno pozitivnim i to što je crnogorski bankarski sistem u ovu pandemiju ušao sa relativno jake pozicije, uz solidni nivo kapitala i NPL-om na niskih 5 odsto, uz dovoljnu likvidnost. 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *