Portparol Kremlja je insistirao da Rusija ne želi da postavlja bilo kakve dalje teritorijalne pretenzije na Ukrajinu Dmitrij Peskov | Izvor: TASS

Peskov: Zaustavićemo akciju kad Kijev prizna nezavisnost Donjecka i Luganska i Krim kao dio Rusije

Globus

Rusija zahtijeva da Ukrajina prekine vojnu akciju, promijeni svoj ustav kako bi zadržala neutralnost, prizna Krim kao rusku teritoriju i prizna separatističke republike Donjeck i Lugansk kao nezavisne teritorije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao Rojtersu da je Rusija rekla Ukrajini da je spremna da zaustavi svoju vojnu akciju „u trenutku“ ako Kijev ispuni njene uslove.

Bila je to najeksplicitnija ruska izjava do sada od uslova koje želi da nametne Ukrajini da zaustavi ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, koja sada traje već 12 dana.

Peskov je rekao da je Ukrajina upoznata sa uslovima. „Rečeno im je da se sve ovo može zaustaviti u trenutku.˝

Po pitanju neutralnosti, on je rekao: „Trebalo bi da donesu amandmane na Ustav prema kojima bi Ukrajina odbacila sve ciljeve da uđe u bilo koji blok. To je moguće samo izmjenama ustava“.

Portparol Kremlja je insistirao da Rusija ne želi da postavlja bilo kakve dalje teritorijalne pretenzije na Ukrajinu.

„Mi zaista završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završićemo je. Ali glavno je da Ukrajina prekine svoju vojnu akciju. Oni treba da prekinu svoju vojnu akciju i tada niko neće pucati“, rekao je on.

„Oni bi trebalo da unesu amandmane na svoj ustav prema kojima bi Ukrajina odbacila bilo kakve ciljeve da uđe u bilo koji blok. Takođe smo govorili o tome kako treba da priznaju da je Krim ruska teritorija i da treba da priznaju da su Donjeck i Lugansk nezavisne države. I to je to. Prestaće za trenutak”, rekao je Peskov za Rojters.

Izlaganje ruskih zahteva uslijedilo je u trenutku kada su se delegacije Rusije i Ukrajine spremale da se sastanu u ponedjeljak za treću rundu pregovora u cilju okončanja rata Rusije protiv Ukrajine, invazije pokrenute 24. februara koja je izazvala najgoru izbjegličku krizu u Evropi od drugog svjetskog rata i izazvala negodovanje širom svijeta.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *