97 članova GO glasalo za, a 32 protiv Izvor: Željka Zvicer/Pobjeda

SNP će učestvovati u pregovorima o manjinskoj Vladi

Crna Gora

Glavni odbor Socijalističke narodne partije (SNP) izglasao je na današnjoj sjednici da je za ulazak te stranke u manjinsku vladu.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da su na Glavnom odboru sa 97 glasova donijeli odluku da mogu učestvovati u razgovorima o formiranju 43. vlade Crne Gore. Protiv su bila 32 člana GO, dok se tri nijesu izjasnila.

„Znamo svi da je odluka dugo čekana, ali je donešena u jednoj krajnje tolerantnoj atmosferi˝, kazao je Joković.

Niko od onih koji su imali drugačije mišljenje, dodao je, nije imao problem i ostali su pri tome da će poštovati odluku većine, koja je, kako je rekao, više nego dvotrećinska.

„Potpisivanje Temeljnog ugovora, Zakon o lustraciji, Otvoreni Balkan, Zakon o porijeklu imovine su ključne stvari i uslovi koje postavljamo da bi participirali u manjinskoj vladi˝, istakao je Joković.

Kazao je i da ih ne mogu napadati i govoriti da vrše izdaju oni koji su napuštali SNP. Vjeruje da nova vlada može učini ono što nije vlada Zdravka Krivokapića.

Na pitanje da li ostaju pri stavu da je za njih neprihvatljivo, kako je ranije govorio, da u vladi budu Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD), kazao je da su oni ozbiljna partija i da ne mijenjaju mišljenja.

Komentarišući predstojeće lokalne izbore u Beranama, Joković je rekao da SNP očekuje odličan rezultat.

Lider SNP-a je kazao da su otvoreni za pregovore i da mogu početi već sjutra, te da će dati doprinos kako bi Crna Gora što prije izašla iz, kako je rekao, najveće institucionalne blokade i nastaviti ubrzani put ka EU.

Sjednica GO SNP-a počela je danas u 15 sati, a ispred prostorija su se okupili članovi nikšićkog opštinskog odbora koji su došli da izraze protest zbog mogućnosti da SNP učestvuje u formiranju nove vlade.

Komentarišući ovaj događaj, Joković je rekao on kako smatra da su oni ponešeni emocijama.

Predstavnik grupe koja je došla da protestuje ispred prostorija SNP-a, Tomislav Bulajić kazao je da u Podgoricu stiglo četrdesetak članova nikšićkog odbora.

„Svi članovi opštinskog odbora su jednoglasno bili protiv ulaska u manjinsku vladu, ali su pojedini promijenili mišljenje˝, kazao je on.

Rekao je da su on i ljudi poput njega stvorili SNP a da je ulazak u manjinsku vlasu fingiran i namješten. Članstvo je, prema njegovim riječima, časno, tvrdo i pošteno, ali da je rukovodstvo uvijek bilo slabo.

Boji se da će podrška partiji na svim narednim izborima da opane. Bio je i član Glavnog odbora SNP, ali sada više, kako kaže, nije podoban.

„Mi branimo čast i obraz Crne Gore. 200 hiljada litijaša je bilo na ulici i sad to treba da izdamo. Ja to ne mogu da dozvolim˝, poručio je on. Rekao je i da će čekati do kraja sjednice kako bi vidjeli hoće li ih članovi GO pogledati u oči.

Funkcioner SNP-a Vasilije Lalošević je novinarima prije početka sjednice kazao da očekuje prijatnu i korektnu atmosferu „kao i uvijek što radi SNP”, te istakao da će vidjeti kakva će odluka GO biti.

Lider SNP-a, Vladimir Joković kazao je ranije da je za odluku na Glavnom odboru potrebna dvotrećinska podrška.

Joković je kazao da je predsjedništvu SNP-a prihvatljiv ulazak u manjinsku vladu, pod uslovima koje su postavili i uz dogovor o svakom detalju.

„Glavni odbor će odlučiti o ulasku, a predsjedništvo je samo konsultativni dio i ono nema moć odlučivanja˝, rekao je Joković agenciji MINA.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *