Ukrajina nastoji dobiti članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, čemu se Moskva protivi. Izvor: NATO

Ukrajinski pregovarač: Spremni smo pregovarati o ne-NATO modelu

Globus

Ukrajina neće praviti kompromise oko svog teritorijalnog integriteta u pregovorima s Rusijom, no voljna je pregovarati o ne-NATO modelu za budućnost, kazao je u razgovoru za Fox News David Arahamija, jedan od ukrajinskih pregovarača.

Ukrajina nastoji dobiti članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, čemu se Moskva protivi. Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je da je mogućnost ukrajinskog članstva u NATO-u dokaz da NATO vrši agresiju protiv Rusije.

„Odgovor koji dobijamo od zemalja NATO-a je da nisu spremne ni pregovarati o našemu članstvu, barem ne u sljedećih pet do deset godina”, rekao je pregovarač Arahamija.

„Spremni smo pregovarati o ne-NATO modelu. Na primjer, mogli bismo dobiti direktne garancije od različitih zemalja, poput SAD-a, Kine, Ujedinjenog Kraljevstva te možda Njemačke i Francuske. Spremni smo razgovarati i sa širim krugom zemalja, ne samo bilateralno s Rusijom nego i s drugim partnerima”, dodao je.

Delegacije Ukrajine i Rusije već su odradile dva kruga pregovora otkad je Rusija 24. februara napala susjednu Ukrajinu.

Ne-NATO model (MNNA) naziv je koji je SAD dodijelio vladama bliskih savezničkih država koje imaju strateške odnose s oružanim snagama SAD-a, ali nisu članice NATO-a.

Njihov status ne uključuje međusobni dogovor o odbrani s SAD-om, no ipak donosi različite vojne i finansijske prednosti koje inače nisu dostupne zemljama koje nisu u NATO-u.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *