Poslanici da iskoriste kontrolnu funkciju Skupštine Izvor: Vlada Crne Gore

Osmomartovski marš – Istražiti odgovornosti u slučajevima femicida

Crna Gora

Poslanici treba da se ujedine i iskoriste kontrolnu funkciju Skupštine, kako bi pokrenuli parlamentarnu istragu o političkoj odgovornosti javnih funkcionera koji su se oglušili o pozivima žena za pomoć i zaštitu. To je poručila direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, na Osmomartovskom maršu, koji je ove godine posvećen borbi protiv femicida.

Kako prenosi Portal RTCG, Raičević je kazala da su se okupili kako bi opomenuli na najekstremniji oblik nasilja nad ženama – rodno motivisano ubijanje žena, odnosno femicid.

„Ovdje smo da govorimo o ubijanju žena zato što su žene”, poručila je Raičević.

Ona je kazala da je država pokazala nemoć da zaštiti živote žena koje su prijavile nasilje, a neke od njih su, kako je dodala, bile živi dokaz sa svojim slomljenim vilicama, natečenim licima, iščupanim kosama.

„Da li je moguće da niko nije vidio teror u očima njihove djece koja su svjedočila najgorem nasilju nad njima najdražim bićem?”, pitala je Raičević.

Ona je navela da se iz tog razloga okupljeni danas obraćaju poslanicima kako bi se rasvijetlili zločini koji „prevazilaze porodični dom i sele se u institucije” koje su, smatra Raičević, ostale nijeme, pasivne, bespomoćne.

Ona je pozvala sve poslanike i poslanice da se, kako je kazala, barem jednom ujedine i da pomognu u borbi za život.

„Tražimo da iskoristite kontrolnu funkciju parlamenta i pokrenete parlamentarnu istragu koja će poslužiti kao osnov za odlučivanje Skupštine o političkoj odgovornosti nosilaca javnih funkcija koji su se oglušili o vapaje ovih mladih žena za pomoć i za zaštitu”, poručila je Raičević.

Abazović: Iniciraćemo uvrštanje femicida kao posebnog krivičnog djela

Potpredsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović pridružio se današnjem Osmomartovskom maršu.

Apsolutna podrška ženama Crne Gore u smislu da svi treba da damo doprinos da se ukupna ravnopravnost i pravda u našem društvu mnogo značajnije inkorporira, poručio je on.

„Cijenim današnji skup i zbog današnje teme koja je posebno opravdana zbog dešavanja u prethodnom periodu. Prihvatam kritiku za institucije sistema i mislim da je naša obaveza da se više pozabavimo sankcionisanjem femicida, odnosno uvođenjem femicida kao još jednog krivičnog djela u Krivični zakonik. Obaveza nove vlade će biti da, između ostalog, poveća sankcije u odnosu na nasilje u porodici i da stvara uslove da se ravnopravnost žena osjeti mnogo više nego što je to sada slučaj”, izjavio je potpredsjednik Vlade na pomenutom skupu u izjavi za medije.

Ovogodišnji Osmomartovski marš posvećen je borbi protiv femicida, u znak sjećanja na žene koje su izgubile živote usljed partnerskog nasilja.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *