Komplikovana logistika Izvor: Jetphotos

Poljska spremna da preko SAD ustupi svoje avione Ukrajini, Vašington za sad protiv

Globus

Pentagon je u utorak veče odbacio prijedlog Poljske iznijet nekoliko sati ranije da prebace svoje borbene avione MiG-29 u Sjedinjene Države za isporuku Ukrajini.

Sekretar za medije Pentagona Džon Kirbi rekao je u saopštenju da Pentagon ne vjeruje da je predlog Poljske „održiv“, samo nekoliko sati nakon što su poljski zvaničnici objavili saopštenje u kojem se kaže da je vlada spremna da rasporedi sve svoje borbene avione MiG-29 u Ramštajn bazu američkog ratnog vazduhoplovstva u Njemačkoj kako bi se onda mogli datii Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

„Jednostavno nam nije jasno da postoji suštinsko obrazloženje za to“, rekao je Kirbi. „Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim NATO saveznicima o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne vjerujemo da je predlog Poljske održiv.

Kirbi je rekao da je odluka o prebacivanju aviona u poljskom vlasništvu u Ukrajinu bila „u krajnjoj liniji odluka za poljsku vladu“, dodajući da prijedlog pokazuje složenost koju to pitanje predstavlja jer je Rusija dala prijeteće izjave o davanju oružja Ukrajincima za upotrebu protiv Rusikih snaga.

Ideja koju je iznijela Poljska bila je previše rizična, rekao je Kirbi, jer SAD i NATO nastoje da izbjegnu direktan sukob između Alijanse i Rusije.

„Perspektiva da borbeni avioni koji su „na raspolaganju Vladi Sjedinjenih Američkih Država“ polijeću iz baze SAD/NATO u Njemačkoj da bi letjeli u vazdušni prostor koji je u sporu sa Rusijom iznad Ukrajine izaziva ozbiljnu zabrinutost za čitav NATO savez“, rekao je Kirbi.

Saopštenje Ministarstva odbrane objavljeno je u utorak uveče nakon što je poljski prijedlog zatekao Bajdenovu administraciju potpuno nespremnu, reklo je CNN-u više izvora.

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tražio još aviona zbog ruske invazije, o toj ponudi nije razgovarano sa SAD prije nego što je objavljena, a ni poljski zvaničnici o njoj nijesu razgovarali sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom kada je on nedavno bio u Poljskoj.

Američki zvaničnici su privatno razmatrali slanje aviona u Ukrajinu, ali su više puta primijetili teške logističke izazove u tome.

Iznenadna najava Poljske komplikuje ono što je već bila veoma važna posjeta potpredsjednice Kamile Haris, koja bi trebalo da sleti u Varšavu u srijedu.

Prema zvaničnicima, očekivalo se da će Haris razgovarati o pitanju borbenih aviona dok je u Poljskoj. Bijela kuća je ranije saopštila da je u razgovorima sa poljskom vladom o planu da Poljska isporuči Ukrajini svoje borbene avione iz sovjetske ere, a da SAD to nadoknadi avionima F-16.

Haris još uvek po rasporedu treba da otputuje u srijedu ujutru za Poljsku, ali sada se vode intenzivni razgovori unutar administracije o tome kako da se radi sa Poljskom da bi se došlo do neke vrste sporazuma koji bi omogućio avionima da stignu do Ukrajine.

Visoka zvaničnica Stejt departmenta rekla je u utorak da se Poljska nije konsultovala sa Sjedinjenim Državama prije nego što je izdala svoje saopštenje.

„Vidjela sam tu najavu vlade Poljske dok sam se bukvalno vozila ovamo danas“, rekla je podsekretarka za politička pitanja Viktorija Nuland tokom saslušanja u Komitetu za spoljne poslove Senata.

Nulandova je napomenula da su SAD i Poljska nekoliko dana u konsultacijama o toj mogućnosti, ali je dodala da je došla na saslušanje direktno sa sastanka „na kome je trebalo da čuje o tome“.

„Tako da mislim da je to zapravo bio iznenađujući potez Poljaka“, rekla je Nulandova zakonodavcima.

Poljska vlada je saopštila u utorak da je „spremna da rasporedi – odmah i besplatno – sve svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn i stavi ih na raspolaganje Vladi Sjedinjenih Američkih Država .”

„Istovremeno, Poljska traži od Sjedinjenih Država da nam dostave polovne avione sa odgovarajućim operativnim sposobnostima. Poljska je spremna da odmah utvrdi uslove kupovine aviona”, navodi se u saopštenju.

Obraćajući se virtuelno američkim zakonodavcima u subotu, Zelenski je zatražio američku podršku u olakšavanju transfera borbenih aviona iz sovjetske ere iz istočnoevropskih zemalja u Ukrajinu, gdje su piloti obučeni da upravljaju njima i mogli bi da ih koriste u pokušaju da kontrolišu nebo dok Rusija vodi rat protiv te zemlje.

Do subote uveče, američki i poljski zvaničnici su razgovarali o potencijalnom sporazumu da se toj zemlji isporuče američki borbeni avioni F-16 u zamjenu da Poljska pošalje svoje avione ruske proizvodnje u Ukrajinu.

„Radimo sa Poljskom u ovom trenutku da vidimo da li možemo da nadoknadimo bilo što što oni pružaju Ukrajincima“, rekao je Blinken za CBS u nedelju. „Ali, takođe želimo da vidimo da li možemo da budemo od pomoći da obezbedimo da, šta god da pruže Ukrajincima, nešto ode i ka njima kako bi nadoknadili svaki nedostatak u bezbjednosti Poljske koji bi mogao da nastane.˝

Portparol Pentagona je u ponedeljak rekao da je Ministarstvo odbrane u “međuagencijskim” diskusijama da “ispita” mogućnost da SAD pošalju borbene avione u druge evropske zemlje ako te zemlje odluče da pošalju svoje borbene avione u Ukrajinu.

Prije nego što je Bajdenova administracija očigledno odbacila predlog Varšave, članovi Kongresa su izgleda podržavali taj potez. Tokom saslušanja Komiteta Senata za spoljne poslove u utorak, demokratski senator Ben Kardin zatražio je od Nulandove da osigura da Bajdenova administracija obavijesti Kongres ako će biti bilo kakvog kašnjenja u slanju F-16 u Poljsku.

Dvojica evropskih diplomata izjavila su za CNN u utorak, prije saopštenja Pentagona, da komplikovana logistika koja stoji iza ideje da Poljska ustupi avione Ukrajini još nije finalizovana.

„U stvari, trenutno razgovaramo sa našim poljskim prijateljima o tome šta bismo mogli da uradimo da popunimo njihove potrebe ako, u stvari, odluče da obezbijede ove borbene avione Ukrajincima. Šta možemo da uradimo? Kako možemo pomoći da dobiju nešto za nadoknađivanje aviona koje predaju Ukrajincima? Mi smo u veoma aktivnim razgovorima sa njima o tome”, rekao je Blinken u nedjelju.

Poljski zvaničnik rekao je za CNN da veruju da bi posjeta Haris bila dobar trenutak da SAD objave više detalja o transferima aviona, ali saopštenje Pentagona sugeriše da je takva mogućnost malo vjerovatna.

Druge zemlje koje su u pregovorima sa SAD o učešću u sličnim transferima vode razgovore tiho, bez podizanja očekivanja, rekao je srednjoevropski diplomata.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *