Postoji rizik da radioaktivne čestice završe u vazduhu Izvor: UN

Situacija u Černobilju sve složenija: Nema struje ni zamjene smjena

Globus

Ruske snage su isključile nuklearnu elektranu Černobilj iz nacionalne električne mreže, objavila je ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo, a prenosi Index.

Nuklearna elektrana Černobilj, koju su prošle sedmice zauzele ruske snage, sad je bez struje. 

„Zbog vojnih aktivnosti ruskih okupatora nuklearna elektrana u Černobilju je potpuno isključena iz električne mreže. Nuklearna elektrana je bez struje. Vojne akcije su u toku i zbog njih nema mogućnosti obnavljanja snabdijevanja strujom. I grad Slavutič je ostao bez struje”, navodi se u saopštenju Ukrenerga.

Nuklearka Černobilj nije aktivna, no ona i dalje zahtijeva dnevno upravljanje nekoliko hiljada zaposlenika, piše BBC. Britanski medij prenosi i da nuklearni stručnjaci ističu kako je opasnost te nuklearke za javno zdravlje manja jer ona nije aktivna.  

S obzirom na to da je Černobilj ostao bez električne energije, to bi moglo onemogućiti hlađenje potrošenog nuklearnog goriva i zbog toga postoji rizik da radioaktivne čestice završe u vazduhu, objavio je Ukrenergo. 

Energoatom, ukrajinska državna kompanija koja upravlja svim nuklearkama u zemlji, objavila je da se u Černobilju nalazi oko 20.000 potrošenih šipki nuklearnog goriva, za čije hlađenje je potrebna struja.

Zagrijavanje potrošenog nuklearnog goriva „moglo bi dovesti do oslobađanja radioaktivnih supstanci u okolinu”, poručio je Energoatom.

„Radioaktivni oblak vjetra bi ih mogao oduvati u druge regione Ukrajine, Bjelorusije, Rusije i Evrope”, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko danas je rekao da ukrajinske vlasti ne znaju koliki su nivoi radijacije oko nuklearne elektrane Černobilj jer nemaju podataka o tome što se tamo događa otkad su nuklearku zauzele ruske snage.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je hitno primirje kako bi se omogućile popravke i kako bi se uspostavila opskrba Černobilja električnom energijom.

Kako javlja Associated Press, u Černobilju su zbog nestanka struje upaljeni dizelski generatori struje.

Ukrenergo je objavio da, prema podacima nacionalnog nuklearnog regulatora, dizelski generatori imaju goriva zs 48 sati. „Bez struje parametri nuklearne i radijacijske sigurnosti ne mogu biti kontrolisani”, objavio je Ukrenergo.

To nije jedini problem u kojem se ova nuklerana elektrana trenutno nalazi. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da je u elektrani konstantno na dužnosti oko 210 tehničara i radnika osiguranja jer pod ruskom kontrolom nije bilo zamjene smjena, prenosi RTL.

Imaju hrane i vode, ali njihova situacija je sve gora. Osim toga, IAEA više nema kontakt sa sistemima za monitoring koji prate nuklearni materijal u elektrani.

„Duboko sam zabrinut zbog teške i stresne situacije s kojom su suočeni zapsoleni u nuklearnoj elektrani Černobilj i potencijalnih rizika za nuklearnu sigurnost”, rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grosi.

Černobilj, poprište velike nuklearne nesreće 1986. koja je potresla svijet, i dalje čuva radioaktivni otpad.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja u Ženevi (CERN) odlučila je u utorak suspendovati Rusiji posmatrački status do daljnjega zbog invazije na Ukrajinu.

„CERN neće ulaziti u bilo kakvu novu suradnju s Rusijom i ruskim institucijama do daljnjega”, objavila je organizacija.

Vijeće CERN-a je ipak izrazilo podršku ruskim naučnicima koji su osudili ruski rat u Ukrajini. 

CERN ima 23 države članice, pridružene članice, među kojima je Ukrajina, te posmatrače.

Pridružene članice plaćaju doprinose, mogu dijelom koristiti CERN-ovu infrastrukturu i zastupljene su u odborima, ali nemaju glasačka prava.

Među posmatračima su Rusija, SAD i Japan koji naučno surađuju s CERN-om.

Prošle sedmice su ruske snage zauzele i nuklearku Zaporižjie, najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Tamo se nalazi oko 400 ruskih vojnika, rekao je ukrajinski ministar Halušenko

Ranije je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova rekla da Zaporižije “funkcioniše normalno”. 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *