Sankcije podrazumijevaju zamrzavanje sredstava i uvođenje zabrane putovanja

Britanija uvela oštre sankcije Abramoviču, Sečinu, Deripaski…

Globus

Izvor: Reuters


Britanija je uvela sankcije Romanu Abramoviču vlasniku fudbalskog kluba Čelsi, i Igoru Sečinu, izvršnom direktoru ruskog naftnog giganta Rosnefta, koje podrazumijevaju zamrzavanje sredstava i uvođenje zabrane putovanja, zbog, kako je navedeno, njihovih veza sa ruskim predśednikom Vladimirom Putinom.

Ova dva milijardera plus biznismen Oleg Deripaska i još četiri ruska oligarha najistaknutije su ličnosti koje su dodate na britansku listu sankcija od početka ruske invazije na Ukrajinua, a koje stižu nakon kritika da Britanija djela presporo.

Ova akcija stavlja na led Abramovičeve planove da proda klub iz Premijer lige, aktuelnog šampiona Evrope, iako je vlada rekla da klub može da nastavi sa takmičenjem.

„Ne može biti sigurnih utočišta za one koji su podržali Putinov žestoki napad na Ukrajinu“, kazao je britanski premijer Boris Džonson.

„Današnje sankcije su najnoviji korak u nepokolebljivoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva ukrajinskom narodu. Bićemo nemilosrdni u gonjenju onih koji omogućavaju ubijanje civila, uništavanje bolnica i nezakonitu okupaciju suverenih saveznika.”

Postojali su glasni pozivi britanskih zakonodavaca da se preduzmu mjere protiv Abramoviča i drugih ruskih oligarha, uz kritike da se Džonsonova vlada ne reaguje dovoljno brzo u poređenju sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

Sečin, koga je Britanija opisala kao Putinovu desnu ruku, već je bio na spiskovima sankcija SAD i EU, a prošle neđelje su francuske vlasti zaplijenile njegovu jahtu.

15 milijardi funti

Ostatak liste sankcionisanih čine Oleg Deripaska, koji ima udio u En+ Grupi, Dmitrij Lebedev, predśednik Banke Rossiia, Aleksej Miler, izvršni direktor energetske kompanije Gasprom, i Nikolaj Tokarev, predśednik ruske državne gasovodne kompanije Transneft.

Britanija je saopštila da sedam oligarha dodatih na listu sankcija posjeduju bogatstvo ukupne neto vrijednosti od 15 milijardi funti. (19,74 milijarde dolara).

Romanu Abramoviču zabranjeno je da obavlja transakcije sa britanskim fizičkim i pravnim licima, i ne može ući niti ostati u Britaniji. Njegova portparolka odbila je da komentariše trenutna dešavanja.

On je prošle neđelje najavio da će prodati Čelsi i donirati novac od prodaje kluba za pomoć žrtvama rata u Ukrajini.

Abramovič je najveći akcionar ruskog proizvođača čelika Evraz, koji se nalazi na londonskoj berzi, i koji je doživio pad za 16 odsto nakon objavljivanja sankcija.

U upisu na britanskoj listi sankcija Abramovič, za koga je Britanija rekla da je ‘težak’ 9 milijardi funti, opisuje se kao „istaknuti ruski biznismen i pro-Kremlj oligarh“. Navodi se i da je sa ruskim predśednikom imao „bliske odnose decenijama“.

Dalje se navodi da je povezivanje sa Putinom donijelo Abramoviču finansijsku ili materijalnu korist ili direktno od ruskog predśednika ili od ruske vlade.

„Ovo uključuje poreske olakšice koje ostvaruju kompanije povezane sa Abramovičem, kupovinu i prodaju akcija državi ili od države, po povoljnim stopama, kao i ugovore primljene uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018.“, navodi se u objašnjenju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *