Rezolucija usvojena na plenarnoj sjednici u četvrtak s 478 glasova za, 155 protiv i 29 uzdržanih Izvor: EU

Evropski Parlament pozvao na uskraćivanje EU sredstava Poljskoj i Mađarskoj

Globus

Evropski parlament pozvao je u četvrtak Evropsku komisiju da “hitno djeluje” i primijeni mehanizam po kojem se korištenje sredstava iz evropskih fondova uslovljava poštovanjem vladavine prava, nakon što je prošlog mjeseca najviši sud EU-a odbacio tužbu Mađarske i Poljske protiv tog mehanizma.

EP „poziva Komisiju da hitno djeluje i da odmah primijeni mehanizam uslovljavanja u pogledu vladavine prava”, navodi se u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u četvrtak s 478 glasova za, 155 protiv i 29 uzdržanih, prenosi Geopolitika news

Evropski parlament takođe „naglašava da je krajnje vrijeme da Komisija ispuni svoje dužnosti čuvara Ugovora i da odmah reaguje na ozbiljna kršenja načela vladavine prava koja su u toku u nekim državama članicama, a koja predstavljaju ozbiljnu opasnost za finansijske interese Unije u pogledu pravedne, zakonite i nepristrane raspodjele sredstava EU-a, posebno u okviru podijeljenog upravljanja” te ističe da „svako daljnje odgađanje može imati ozbiljne posljedice”.

Najviši sud Evropske Unije odbacio je prošlog mjeseca tužbu Poljske i Mađarske protiv evropskog mehanizma kojim se za narušavanje vladavine prava neka zemlja članica kažnjava uskraćivanjem novca iz evropskih fondova.

Mađarska i Poljska podnijele su pojedinačne tužbe Sudu Evropske Unije u kojima su zatražile da se Uredba poništi, tvrdeći da je ona protivna Ugovorima o EU.

Mađarskoj i Poljskoj još nije odobren nacionalni plan za oporavak i otpornost iako su još prije nekoliko mjeseci predale svoje planove Evropskoj komisiji. Navedene dvije zemlje prvobitno su blokirale donošenje plana za oporavak EU-a od pandemije, da bi na kraju kompromisno pristali na odgodu primjene mehanizma uslovljavanja do presude Suda EU-a.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *