Gotovo nijedna arapska država nije se oglasila protiv Rusije Mohamed bin Zajed al-Nahjan i Mohamed bin Salman | Izvor: VAM/Handout via Reuters

Odnosi sve ‘hladniji’ – Saudijska Arabija i UAE odbili razgovor sa Bajdenom

Globus

Izvor: Euronews Serbia


Lideri Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata odbili su razgovor sa američkim predśednikom Džozefom Bajdenom, pošto su SAD i njeni saveznici pokušavali da obuzdaju skok cijena energenata izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu.

Kako prenosi Vol Strit Žurnal, pozivajući se na zvaničnike Bliskog istoka i SAD, i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman i šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan iz UAE nisu željeli da razgovaraju sa Bajdenom nakon zahtjeva SAD da se pregovara.

„Očekivao se telefonski poziv, ali to se nije dogodilo”, rekao je američki zvaničnik o planu da razgovaraju saudijski princ Muhamed i Bajden.

Vol Strit Žurnal je, međutim, izvjestio da je Bajden 9. februara razgovarao sa 86-godišnjim ocem princa Mohameda, kraljem Salmanom. Oni su potvrdili strateško i ekonomsko partnerstvo, a Ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da će razgovor Bajdena i šeika Mohameda biti pomjeren, piše Gardijan.

Prošle neđelje, OPEK+, koji uključuje Rusiju, odbio je da poveća proizvodnju nafte uprkos zahtjevima Zapada.

Izvještaji o zastoju u komunikaciji sa Saudijskom Arabijom stižu u trenutku kada Bajdenova administracija nastoji da poveća snabdijevanje naftom nakon što je u utorak formalno zabranila uvoz ruske nafte, gurajući cijene nafte na 130 dolara po barelu, što je najviši nivo u posljednjih 14 godina.

Dvije zalivske zemlje smatraju se jedinim globalnim dobavljačima koji imaju kapacitet da pumpaju više nafte kako bi ublažili skok cijena.

Međutim, SAD su prvi put u nekoliko godina uspostavile diplomatske razgovore sa Venecuelom, ruskom saveznicom, koja ima najveće svjetske rezerve nafte. Venecuela je sada oslobodila najmanje dvojicu Amerikanaca iz zatvora u očiglednom gestu dobre volje prema Bajdenovoj administraciji kao mogućem uvodu u povećanje proizvodnje kako bi se ublažio skok cijena.

Takođe, gotovo nijedna arapska država nije se oglasila protiv Rusije povodom Ukrajine, sa izuzetkom Libije i Sirije, koje su na suprotnim stranama.

Iako su na naftnom tržištu zemlje Bliskog istoka tradicionalno partner SAD, u posljednjih nekoliko godina, izgleda da su ti odnosi zahladnjeli u korist Rusije. 

Kada su u pitanju UAE, odnosi te zemlje sa SAD su se pogoršavali svakom novom odlukom američke administracije. Eskalacija se desila prošlog decembra kada su UAE suspendovale pregovore sa SAD u vezi sa kupovinom F-25 aviona, zbog toga što je Vašington uslovljavao njihovu upotrebu. 

Ni odnosi sa Saudijskom Arabijom nisu mnogo bolji. To je moglo da se primjeti 2018. godine, nedugo nakon što je novinar Džamal Kašogi misteriozno ubijen, za šta se smatra da su krivi agenti Saudijske Arabije koji su radili direktno po naredbama princa Mohameda bin Salmana. 

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed Bin Salman razgovarao je prošle neđelje sa ruskim predśednikom Vladimirom Putinom i naveo da je Rijad spreman da posreduje između Moskve, Kijeva i svih strana povezanih sa tekućom ukrajinskom krizom.

Princ je ponovio želju Saudijske Arabije da se održi stabilnost tržišta nafte i naglasio ulogu OPEK+ u održavanju ravnoteže, naglasivši da je neophodno da se poštuju sporazumi u okviru ove grupe, prenosi Rojters prema izvještaju saudijskih državnih medija.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *