Ruski ministar rekao da je bilo riječi o mogućem susretu dvojice predśednika Čavušoglu, Lavrov, Kuleba u Antaliji 10. Marta | Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Turske

Sastanak Kulebe i Lavrova – bez dogovora o prekidu vatre

Globus

Izvor: Euronews Serbia


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim nije bilo dogovora o  prekidu vatre i humanitarnom koridoru iz Mariupolja.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine sastali su se danas u Antaliji đe su razgovarali o dešavanjima u Ukrajini i ruskoj invaziji.

Kuleba je rekao da su se dvije strane složile da nastave napore u traženju rješenja za humanitarna pitanja na terenu u Ukrajini. On kaže da je spreman da se ponovo sastane „u ovom formatu, ako postoje izgledi za suštinsku diskusiju i traženje rješenja”, dodajući da je spreman da nastavi svoj angažman u cilju okončanja rata.

„Spreman sam da nastavim ovaj angažman u cilju okončanja rata u Ukrajini, zaustavljanja stradanja ukrajinskih civila i oslobađanja naših teritorija od ruske okupacione sile”, kazao je Kuleba.

Obraćajući se nakon pregovora, Kuleba je rekao da je najteža situacija u ukrajinskom gradu Mariupolju i naveo da se Lavrov nije obavezao na uspostavljanje humanitarnog koridora tamo.

On je dodao i da Kijev ne namjerava da se povinuje zahtjevima koje je postavila Rusija.

Kuleba je rekao da je Ukrajina u situaciji “bezbjednosnog vakuuma” , te da joj NATO ne pomaže.

S druge strane, Sergej Lavrov je nakon sastanka istakao da inicijativa Moskve za svakodnevno otvaranje humanitarnih koridora u Ukrajini ostaje na snazi i da je Rusija spremna za razgovor o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu.  On je rekao da „Rusija nije napala Ukrajinu i da ne planira napade na druge zemlje”.

Lavrov je rekao da na razgovorima sa šefom ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova niko nije htio da se dogovori o prekidu vatre.

„Ne želimo militarizaciju Ukrajine. Želimo da Ukrajina bude neutralna”, poručio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, „oni koji upućuju oružje u Ukrajinu i podstiču slanje plaćenika moraju razumjeti odgovornost za svoje aktivnosti”.

Takođe, rekao je da SAD čak pokušavaju da utiču na Kinu po pitanju sankcija protiv Ruske Federacije.

Kada je riječ o navodima da je Ruska vojska bombardovala porodilište u Mariupolju, Lavrov je rekao da je to porodilište korišćeno kao baza bataljona Azov, kao i da je Ruska Federacija prije nekoliko dana predala podatke o tome UN.

Takođe, ruski ministar je rekao da je bilo riječi o mogućem susretu dvojice predśednika i rekao da se nada da će se u budućnosti sastati Putin i Zelenski, ali da je prije toga potrebno obaviti pripreme.

Ovo je, nakon tri runde pregovora koji su se vodili tokom prethodne dvije neđelje, prvi sastanak na visokom nivou, te su i očekivanja bila veća, ali, prema riječima Kulebe nije bilo konkretnijih dogovora.

Sastanku dvojice ministara iz Ukrajine i Rusije, prethodili su odvojeni sastanci sa Mevlutom Čavušogluom, ministrom spoljnim poslova Turske koja je domaćin pregovora.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *