Rusija je proširila područje svog djelovanja Izvor: Inna Sovsun via iNews

Rusija granatirala Dnjepar, Luck i Ivano-Frankovsk

Globus

U tri ruska vazdušna udara jutros na grad Dnjepar poginula je najmanje jedna osoba, saopštile su ukrajinske vlasti.

Kako je navedeno iz službe za vanredne situacije, udari u ovom centralnom ukrajinskom gradu na rijeci Dnjepar, bili su u blizini obdaništa i stambenog bloka, prenosi Rojters.

Ukrajinski mediji izvještavaju danas o eksplozijama i u Lucku, na sjeverozapadu zemlje, u kojima kao i u Dnjepru nije ranije bilo granatiranja. Udar u Lucku je bio usmjeren na aerodrom, prema navodima lokalnog stanovništva, prenosi BBC Ukrajina.

Postoje i izvještaji da je u ruskom granatiranju pogođena fabrika, jedino mjesto gdje se mogu popraviti određeni motori borbenih aviona, a ovo postrojenje je, kako navodi BBC, na listi ključnih strateških objekata koja su na meti Rusije.

Lokalni ukrajinski mediji javljaju o ekplozijama i granatiranju u još jednom zapadnom gradu, Ivano-Frankovsku, prenosi Euronews Serbia.

Ni ovaj grad, kao ni Dnjepar i Luck, do sada nijesu bili targetirani u okviru ruske invazije na Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Rusije je potvrdilo udare na Luck i Ivano-Frankovsk, prenosi BBC pozivajući se na lokalne medije.

Moskovski vojni zvaničnici su, kako se navodi, rekli da su njihovi „visoko precizni napadi velikog dometa” pogodili dva vojna aerodroma u gradovima na zapadu Ukrajine.

Ovim napadima, Rusija je proširila područje svog djelovanja, budući da je dosadašnji fokus bio na prestonicu Kijev i gradovima na istoku i jugu Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je takođe danas da su snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike zauzele grad Volnovaha, između Donjecka i Mariupolja. Kako je rekao portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, takođe su pod kontrolom naseljena mjesta Olginka, Velika Anadol, Zeleni Gaj, a trupe DNR su napredovale još šest kilometara. 

Pregrupisavanje kod Kijeva

Prema satelitskim snimcima čini se da se veliki ruski vojni konvoj dug 64 kilometara, posljednji put viđen sjeverozapadno od Kijeva blizu aerodroma Antonov, u velikoj mjeri pregrupisao na manje djelove, saopštila je privatna američka kompanija Maksar Tehnolodžis, prenosi AP.

Kako se navodi, snimci napravljeni u četvrtak pokazuju da su tenkovi raspoređeni u gradovima blizu aerodroma Antonov, sjeverno od Kijeva, a neka vozila su prešla u obližnje šume, sa haubicama spremnim da otvore vatru. Konvoj je formiran početkom prošle nedjelje prema Kijevu, ali je njegovo napredovanje po svemu sudeći usporeno, prema nekim izvještajima, zbog nestašice goriva i hrane, navodi AP. Američki zvaničnici kažu da su ukrajinski vojnici gađali konvoj antitenkovskim projektilima.

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane, koji je želio da ostane anoniman, rekao je za AP da su ruske snage koje su se kretale ka Kijevu napredovale oko pet kilometara u posljednja 24 sata, i da su sa nekim elementima i na 15 kilometara od grada. 

Mogućnost sastanka Zelenski – Putin

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski spreman je da direktno razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali „neće praviti nikakav kompromis sa Rusijom tokom tih pregovora”, rekao je njegov zamjenik za CNN.

Iako razgovori između ukrajinskog i ruskog ministra spoljnih poslova, održani u četvrtak u turskom gradu Antaliji, nijesu doveli do nekog većeg pomaka, Ukrajina od početka nije bila previše optimistična, rekao je Igor Žovkva, zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine. Ipak, kako je poslije tog sastanka rekao ruski ministar spoljnih poslova, bilo je riječi o mogućem sastanku dvojice predsjednika.

Kremlj ne isključuje sastanak između predsjednika Rusije Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ali bi on trebalo da bude temeljno pripremljen da bi proizveo rezultate, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Niko ne isključuje mogućnost sastanka Putina i Zelenskog. Teoretski, to je zaista moguće”, rekao je Peskov, prenosi TASS.

Danas je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izjavio da se rusko-ukrajinski pregovori održavaju praktično svaki dan i u njima je ostvaren izvjestan napredak.

„Svakako ću vas obavjestiti o situaciji u vezi sa Ukrajinom, prije svega o tome kako teku pregovori koji se sada održavaju skoro svakodnevno. Postoje izvjesna pozitivna dešavanja, sudeći prema onome o čemu su me izvjestili naši pregovarači”, izjavio je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

Akutni kritični problemi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji, kako bi spriječila moguće curenje. SZO je istakla da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primjeni bezbjednosnih praksi, javlja Tanjug.

Ukrajinski državni regulator za nuklearnu energiju saopštio je danas da snabdijevanje nuklearne elektrane u Černobilju električnom energijom još nije obnovljeno i da se u takvim situacijama uključuje generator na dizel. S druge strane, rusko ministarstvo energetike je saopštilo juče da su bjeloruski stručnjaci obezbijedili napajanje strujom. Ukrajina je ranije upozorila na povećan rizik od curenja radijacije ako visokonaponski dalekovod, oštećen u borbama, ne bude popravljen.

Ruska invazija na Ukrajinu nanijela je štetu ukrajinskoj ekonomiji od 119 milijardi dolara, izjavio je danas zamjenik ukrajinskog ministra ekonomije Denis Kudin. Prema njegovim riječima, čak 75 odsto preduzeća u ratom pogođenim oblastima prestalo je sa radom, a većina metalurških preduzeća u istočnoj Ukrajini takođe ne radi.

Evropski Savjet: Bez prečica za članstvo Ukrajine u EU

U Parizu je u toku samit lidera Evropske unije tokom kojeg su, prije svega, zvaničnici EU govorili o stanju u Ukrajini i pridruživanju te zemlje evropskom bloku. Nakon prvog dana samita, koji je trajao do kasno u noć, zaključak je da Ukrajini neće biti odobrena nikakva “prečica” odnosno hitan status kandidata za članstvo, o čemu je bilo riječi uoči ovog samita.

„Svjesni smo teške situacije u Ukrajni, svi su šokirani dešavanjima. Ipak, proces pridruživanja EU može potrajati, ali smo mi razmatrali druge vidove pomoći Ukrajini”, kazao je holandski premijer Mark Rute.

U saopštenju, nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU 27 poručuju da će nastaviti da pružaju političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku Ukrajini uključujući i pomoć „u obnovi demokratske Ukrajine” kada prestane ruski napad.

EU 27 naglašavaju da izbjeglicama iz Ukrajine nude privremenu zaštitu na cijeloj svojoj teritoriji, a Rusiju pozivaju da obezbjedi nesmetan humanitarni pristup žrtvama i interno raseljenim licima u Ukrajini i omogući bezbjedan prolaz onim civilima koji žele da odu.

U zaključku zajedničkog saopštenja, EU lideri kažu da „priznaju evropske težnje Ukrajine” i poručuju da će raditi na „produbljivanju partnerstva kako bi podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu”.

Evropska Komisija predložila je izdvajanje još 500 miliona eura vojne pomoći Ukrajini, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj. Ako lideri 27 zemalja članica EU odobre taj iznos, ukupna vojna pomoć Ukrajini iznosila bi jednu milijardu eura.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *