U tlu je ostala velika rupa Izvor: Index

U Zagrebu pao vojni dron, došao sa istoka

Region

U dijelu Zagreba noćas nešto iza 23 sata čuo se glasan prasak. Na Jarunskom putu su policija i vatrogasci. U tlu je ostala velika rupa. Kako je jutros objavljeno, radi se o letjelici ruske proizvodnje koja je u Zagreb stigla iz mađarskog vazdušnog prostora.

„Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bespilotne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1300 m”, objavili su iz vlade.

Policija je potvrdila i da je pronašla dva padobrana, prenosi Index

Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila.

„U kancelariji Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-odbrambenog sistema… Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bespilotne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1300 m.

U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema preduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.”

Iz ukrajinske Vlade poručili su da vojna bespilotna letjelica nije ukrajinska, nakon što je potvrđeno da je objekt koji je u četvrtak veče (10. marta) oko 23 sata pao u Zagrebu bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje.

Savjetnik ukrajinskog ministra odbrane Markijan Lubkjivski za portal Jutarnji.hr izjavio je da letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska. I to rezolutno odbacuje. On je najavio je da se očekuje službeno saopštenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim štabom ukrajinske vojske. Portal prenosi njegovu poruku hrvatskim partnerima da sprovedu istragu kako bi se otkrilo kome letjelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba te pasti u Zagrebu.

Objekt koji je u četvrtak pao u južnom dijelu Zagreba je bespilotna vojna letjelica sovjetske proizvodnje koja je stigla iz smjera Rumunije, preko Mađarske, objavile su hrvatske vlasti u petak.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *