Iz MKI kazali da u ovom trenutku Crnoj Gori ne prijeti nestašica goriva

‘DAN’: Novi rast cijena goriva od utorka

Crna Gora

Cijene goriva od utorka će biti više od 16 do 28 centi, potvrdilo je DAN-u više osoba koje su upoznate sa obračunima u vezi cijene naftnih derivata.

Kako saznaje portal DAN-a, od utorka će benzin biti skuplji za 16 centi, pa će litar BMB 98 koštati 1,78 eura, dok će BMB95 koštati 1,74 eura. Eurodizel će poskupiti čak 28 centi i litar te vrste goriva koštaće 1,73 eura. Lož ulje će poskupiti 25 centi i koštaće 1,67 eura. Kako se navodi, moguće je da dođe do odstupanja od jednog centa. Ministarstvo kapitalnih investicija u poneđeljak će objaviti cijene naftnih derivata koje će važiti od utorka.

Mediji već nekoliko dana ukazuju da će od sljedeće sedmice doći do velikog rasta cijena goriva, koji su posljedica rata u Ukrajini i dešavanja na globalnom nivou, zbog čega se posljednjih dana na pumpama punilo gorivo u velikim količinama. Nije se punilo samo u rezervoar, već i u bidone, a zabilježeni su i dolasci državljana Albanije u Crnu Goru. Kod njih je gorivo u jednom momentu bilo 2,11 eura, pa su nakon velikog skoka u cijeni, prelazili granicu da napune gorivo.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) DAN-u je juče saopšteno da u ovom trenutku Crnoj Gori ne prijeti nestašica goriva. Iz ministarstva su kazali da pripremaju Zakon o strateškim rezervama naftnih derivata, kojim će se definisati tromjesečne rezerve i način njihovog skladištenja, od kojih će se približno jedna trećina nalaziti u Crnoj Gori, a trećine u skladištima velikih dobavljača koja se nalaze u okruženju.

Na pitanje DAN-a da li država može da kontroliše kome se prodaje gorivo skladišteno u Luci Bar, pošto su u poslednjih nekoliko dana velike količine goriva prodate u susjedne zemlje, iz MKI su odgovorili da država može i mora da kontroliše kome se prodaje gorivo u Crnoj Gori, ali da je to posao za Upravu prihoda i carina.

Iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG), koje broji 12 vlasnika naftnih kompanija, DAN-u su kazali da su članice Udruženja prijavile povećanje dnevne prodaje goriva, koje se u zavisnosti od lokacije benzinske stanice kreće od 5 do 10 odsto.

Viši savjetnik za analize i ispitivanje tržišta UNKCG Draško Striković je kazao da se trenutno od dobavljača iz okruženja bilježi otežano i ograničeno snabdijevanje gorivom.

„Smatram da ne prijeti nestašica goriva, već da cjenovna ponuda ne odgovara distributerima u Crnoj Gori, jer je zbog dvoneđeljnog uređivanja cijena u Crnoj Gori došlo do zastoja u prilagođavanju cijena svjetskim berzama, zbog čega ponude dobavljača iz okruženja imaju negativnu maržu. Da li će na pojedinim lokacijama doći do nestašice, više zavisi od same organizacije tog prodajnog objekta i mogućnosti snabdijevanja od strane i dalje aktuelnih izvora”, ocijenio je Striković za DAN.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *