Putin optužio ukrajinske snage za „grubo kršenje“ humanitarnog prava Putin, Šolc, Makron | Izvor: AP

Makron i Šolc pozvali Putina na hitan prekid vatre

Globus

Ruski predśednik Vladimir Putin optužio je danas ukrajinske snage za „grubo kršenje“ humanitarnog prava, pozivajući francuskog kolegu Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca da izvrše pritisak na Kijev da to okonča.

Putin je, prenosi Danas.rs, u telefonskom razgovoru sa Makronom i Šolcem, naveo brojne primjere najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske vojske, navedeno je u saopštenju Kremlja.

Među njima su „vansudski obračuni sa neistomišljenicima, uzimanje talaca i korišćenje civilnog stanovništva kao živog štita, raspoređivanje teškog naoružanja u stambenim kvartovima, pored bolnica, škola, vrtića“, navedeno je u saopštenju.

On je takođe optužio ukrajinske „nacionalističke bataljone“ da „sistematski ometaju operacije spašavanja stanovništva i zastrašuju civile prilikom pokušaja evakuacije“.

„Vladimir Putin je pozvao Emanuela Makrona i Olafa Šolca da utiču na kijevske vlasti da stave tačku na ove zločinačke radnje“, dodao je Kremlj.

Makron i Šolc su pozvali na hitan prekid vatre u Ukrajini.

Šolcova kancelarija saopštila je da je 75-minutni razgovor dio „tekućih međunarodnih napora da se okonča rat u Ukrajini“.

U saopštenju se navodi da su lideri Njemačke i Francuske pozvali Putina da započne proces pronalaženja diplomatskog rješenja za sukob.

Drugi detalji razgovora nisu saopšteni.

Šolc je ranije danas razgovarao sa ukrajinskim predśednikom Volodimirom Zelenskim koji mu je iznio procjenu trenutne situacije.

Sa Zelenskim je danas razgovarao i Makron, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *