Paketom je predviđeno osam mjera Pres tri ministra 12 marta | Izvor: © Vlada CG/B.Ćupić

Vlada pripremila set mjera podrške vrijedan između 20 i 50 miliona eura

Crna Gora

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo ekonomskog razvoja pripremilo je set mjera kao podršku privredi i građanima koji je vrijedan između 20 i 50 miliona eura, kao odgovor na ratna dešavanja u Ukrajini čije ekonomske posljedice se osjećaju i u Crnoj Gori.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je objasnio da vrijednost paketa podrške varira u zavisnosti koliko dugo bude trajala krizi u Ukrajini.

Taj paket mjera će biti usvojen na sjednici Vlade narednog četvrtka.

Kako prenosi portal Vijesti, paketom je predviđeno osam mjera, između ostalog, ukidanje PDV za brašno i ulje, smanjenje akciza na gorivo do 40 odsto umjesto 20 odsto kako je predloženo, pet dodatnih miliona za poljoprivredu…

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da će poljoprivredi biti opredijeljeno dodatnih pet miliona eura, čime će Agrobudžet biti vrijedan iznad 55 miliona eura.

Kako je objasnio, na zajedničkoj konferenciji tri resorna ministra, prva mjera se odnosi na dodatnu subvenciju od 250 eura za proizvodnju žitarica po hektaru zemljišta, što je u ukupnom iznosu 500 eura za tu oblast, a dodatnih deset eura se izdvaja za mlade poljoprivrednike.

Druga mjera se odnosi na dodatnu subvenciju proizvodnju kasnog krompira, od 150 eura po hektaru, pored već postojeće podrške od 250 eura po hektaru. Dodao je da je uslov za to da poljoprivrednici imaju registrovana svoja gazdinstva i površine veče od 0,3 hektara, prenose Vijesti.

Treća mjera koju je naveo Stijović su besplatni plastenici za proizvodnju povrća.

„Ukupno 2.500 plastenika ukupne površine 250 hiljada kvadratnih metara, što je 50 fudbalskih terena”, rekao je Stijović.

Uz to, za sve poljoprivrednike biće obezbijeđena jednokratna pomoć od 200 eura.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović naveo je da je to ministarstvo pripremilo plan interventnih nabavki koji daje osnov da u slučaju problema snadbijevanja tržišta Vlada može da donese odluku o aktiviranju ovog plana i naloži da se izvrši nabavka onih proizvoda za koji se procjenjuje da postoji problem u snadbijevanju.

Sljedeća mjera se tiče kreiranja pravnog osnova za ograničavanja cijena osnovnih životnih namirnica.

„MER je pripremio Nacrt Zakona i privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi kojim je predviđeno da će Vlada Crne Gore u slučaju povećanja cijena moći da reaguje”, naveo je on.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da se sedma mjera odnosi na već predloženi Vladin predlog izmjena Zakona o akcizama, sa tim što bi se akcize umjesto 20 odsto kako je planirano mogle smanjiti do 40 odsto.

U skupštinskoj proceduri od 4. marta je predlog izmjena Zakona o akcizama . Skupština nije zasijedala zbog političke krize i spora oko toga ko je može zakazati.

Kako navode Vijesti, akciza na dizel goriva sada iznosi 44 centa po litru a kod benzina 55 centi, tako da bi ova mjera, ukoliko se predlog usvoji, sa pripadajućim dijelom PDV-a na ovaz iznos, mogla smanjiti cijene goriva za 22 do 26 centi po litru.

On je najavio da će biti privremeno ukinut PDV za namirnice brašno i jestivo ulje, te da će PDV za so biti smanjen sa 21 na 7 odsto, kao što je već za šećer.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *