Ukrajinski zvaničnici rekli su da je ranjen i još jedan novinar Brent Reno

Američki novinar ubijen u Ukrajini

Globus

Brent Reno, nagrađivani američki režiser i novinar, ubijen je u nedjelju u Ukrajini dok je izvještavao u predgrađu glavnog grada Kijeva, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, javlja Njujork Tajms.

G. Reno (50) je u prošlosti radio za brojne američke novinske i medijske organizacije, uključujući HBO, NBC i Njujork tajms. Ukrajinske vlasti su saopštile da je on ubijen u Irpinu, predgrađu koje je posljednjih dana bilo mjesto intenzivnog granatiranja od strane ruskih snaga, ali detalji njegove smrti nijesu odmah jasni. Ukrajinski zvaničnici rekli su da je ranjen i još jedan novinar.

Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je u saopštenju da je Reno „platio životom pokušaj da razotkrije podmuklost, surovost i nemilosrdnost agresora“.

G. Reno je doprinosio Tajmsu prethodnih godina, poslednji put 2015. godine, ali nije bio na zadatku za kompaniju u Ukrajini. Prvobitni izvještaji da je radio za Tajms u Ukrajini kružili su jer je pronađen sa novinarskom akreditacijom Tajmsa koja je bila izdata za zadatak prije mnogo godina.

„Duboko smo tužni što čujemo za smrt Brenta Renoa“, rekla je Danijel Rouds Ha, portparolka Tajmsa. „Brent je bio talentovan filmski stvaralac.”

Gospodin Reno je često radio sa svojim bratom Kregom Renoom i osvojio nagradu Peabody za dokumentarni film Vice News-a o školi u Čikagu. Njih dvojica su radili na filmskim i televizijskim projektima iz ratnih zona i žarišta širom svijeta.

Tokom protekle decenije, braća su izvještavala o ratovima u Iraku i Avganistanu, zemljotresu na Haitiju, nasilju kartela u Meksiku i mladim izbjeglicama u Centralnoj Americi, navodi se na njihovoj veb stranici.

Gospodin Reno je bio saradnik Nieman fondacije za novinarstvo na Univerzitetu Harvard od 2018. do 2019. En Mari Lipinski, kustos Nieman fondacije, objavila je na Tviteru u nedjelju da je gospodin Reno „bio nadaren i ljubazan, a njegov rad je bio prožet sa čovječanstvom.” Oplakujući njegovu smrt, rekla je da su „svijet i novinarstvo manji zbog toga“.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *