Pronađena crna kutija, očekuje se da će se iz nje izvući podaci o letu Ministar Banožić na mjestu pada letjelice | Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL

Na letjelici koja se srušila u Zagrebu pronađeni djelovi aviobombe

Region

Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu nije bila izvidnička letjelica, izjavio je danas hrvatski ministar odbrane Mario Banožić.

„Našli smo djelove aviobombe”, kazao je Banožić novinarima u neđelju, te naveo kako je istraga ušla u završnu fazu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Na početku istrage dobili smo saznanja da se na određenim fragmetnima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letjelice i otkloniti rizik za nekakav tragičan događaj. Zato je i ispražnjen paviljon i mnogi su udaljeni s ovog podučja”, kazao je ministar.

On je potvrdio da je pronađena crna kutija, te da se očekuje da će se iz nje izvući podaci o letu.

„To ćemo uporediti sa drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO-a i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruisati odakle je tačno došla letjelica”, rekao je Banožić.

Kako prenosi RSE, on je kazao kako će se nakon analize moći reći koji je tip i svrha letjelice, a za sad samo da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.

„Ovo osim lokacije dovodi u pitanje i s čije je strane – ruske ili ukrajinske, postoje elemeti da je mogla doći s obje strane. Ovo područje je sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, ali službenici iz vojne policije i MUP-a će se sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letjelica je izvađena”, naveo je Banožić.

Letjelica se pri padu punom dužinom zabila u zemlju i nalazila se u dubokom krateru.

Olupina letjelice nakon što je izvučena ide na istraživanje pod strogim nadzorom, kazao je Zvonimir Rogić, zapovjednik obavještajne pukovnije, koja učestvuje u istrazi na mjestu pada letjelice.

„Olupina i svi njeni djelovi idu na lokacije Hrvatske vojske đe će biti pod strogim nadzorom i đe ćemo pristupiti daljim istražnim radnjama i utvrđivanju na kojem tehnološkom nivou se nalazi letjelica, s obzirom na to da znamo njene originalne taktičko-tehničke specifikacije. Utvrdili smo da se radi o Tupoljevu 141 tip 2, koja datira od 1983. do 1989. godine. To je posljednja verzija te letjelice”, kazao je Rogić u Dnevniku N1 televizije.

Zapovjednik Rogić je još naveo kako izvlačenje drona „napreduje prema utvrđenom planu i glavni fokus je na sigurnom izvlačenju materijala”.

„To je složena operacija i teško je predviđeti koliko će nam dana biti potrebno. Sam fokus je na zaštiti platforme kako bismo kasnije mogli analizirati kakva je tehnološka opremljenost platforme”, rekao je.

Načelnik Odjela Vojne policije Hrvatske vojske brigadir Vlado Kovačević kazao je prethodno u razgovoru za centralni Dnevnik Hrvatske radio-televizije da je u subotu 12. marta poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena “crna kutija” koja je djelimično oštećena.

“Crna kutija” je uobičajen naziv za uređaj koji snima tehničke informacije o letu aviona ili druge letjelice, kako bi se u slučaju havarije moglo otkriti njene uzroke, navodi RSE.

Tokom iskopavanja ostataka letjelice studenti, stanari obližnjeg paviljona u studentskom domu “Stjepan Radić”, koji se nalazi na sedamdesetak metara od mjesta pada letjelice bili su zamoljeni da izađu iz svog paviljona. Isto će se ponavljati i u neđelju i sljedećih dana, dok se letjelica bude iskopavala.

Kako su sve tri zemlje iznad kojih je objekat preletjeo članice NATO-a hrvatski premijer Andrej Plenković je od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga zatražio da sprovede istragu ulaska i pada drona na teritoriju Hrvatske, saopšteno je u subotu iz hrvatske Vlade.

Kako podsjeća RSE, u četvrtak 10. marta nešto prije 23 sata iz Mađarske je u hrvatski vazdušni prostor ušla bespilotna letjelica Tupoljev TU-141 sovjetske proizvodnje iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Lansirana je u Ukrajini i letjela je vazdušnim prostorom Rumunije i Mađarske dok nije stigla u hrvatski vazdušni prostor i srušila se u južnom dijelu Zagreba. Povrijeđenih nije bilo. I Ukrajina i Rusija negiraju da su je oni lansirali i uzajamno se optužuju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *