Cijena gasa je u odnosu na zatvaranje berze u petak pala za više od 15,5 posto Izvor: Getty images

Na evropskim berzama se smanjuje cijena gasa

Globus

Cijena gasa u Evropi pala je danas na otvaranju trgovanja ispod 1.250 dolara za 1.000 kubnih metara, objavljeno je na londonskoj ICE berzi. Na TTF berzi u Holandiji, aprilske isporuke gasa ugovarane su po cijeni od 1.245 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 110,25 eura za MWh po trenutnom kursu eura prema dolaru, prenosi Tass.

Cijena gasa je u odnosu na zatvaranje berze u petak pala za više od 15,5 posto. U Evropi je ovaj energent zabilježio rekordnu cijenu 7. marta, kada je skočio za 79 odsto na gotovo 3.900 dolara.

Iz Gasproma su danas saopštili da nastavljaju sa isporukama ruskog gasa u Evropu preko ukrajinske teritorije u uobičajenom režimu.

„Gaspromove tranzitne isporuke ruskog gasa preko ukrajinske teritorije odvijaju se normalno, u skladu sa zahtjevima evropskih potrošača, 109,5 miliona kubnih metara na dan 14. marta”, rekao je novinarima portparol ruskog gasnog holdinga Sergej Kuprijanov.

Ta količina jednaka je isporukama po dugoročnim rezervacijama za tranzit gasa preko Ukrajine (oko 109,5 miliona kubnih metara dnevno), navodi Tass, uz napomenu da je u nedjelju traženo 109,6 miliona kubnih metara.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *