Njemačka navodno planira da kupi do 35 aviona F-35 | izvor: Twitter

Njemačka obnavlja svoju vojnu avijaciju

Globus

Njemačka je u načelu odlučila da kupi američki borbeni avion F-35, koji je izradio Lockheed Martin, kako bi zamijenila svoju zastarjelu flotu Tornado, izvještava Deutsche Welle

Odluka, ako bude potvrđena, dolazi nakon što je njemački kancelar Olaf Šolc prošlog mjeseca najavio veliko povećanje troškova za odbranu, jer sukob u Ukrajini primorava Berlin da preispita svoju spoljnu i odbrambenu politiku.

Berlin navodno želi da iskoristi avione Lockheed Martin-a da zamijeni svoju flotu Tornado, uvedenu prije više od 40 godina.

U svijetlu ruske invazije na Ukrajinu, Šolc je rekao da će nacionalne investicije u odbranu dovesti iznad ključne obaveze NATO-a od 2% BDP-a.

F-35 se smatra najsavremenijim borbenim avionom na svijetu. Njegov jedinstveni oblik i spoljašnji premaz otežavaju otkrivanje mlaznjaka za neprijateljski radar.

U ovom trenutku, Tornado je jedini njemački mlaznjak sposoban da nosi američke nuklearne bombe, uskladištene u Njemačkoj, u slučaju sukoba. Međutim, njemačko vazduhoplovstvo upravlja tim avionima od 1980-ih, a trebalo bi da budu postepeno isključeni iz upotrebe između 2025. i 2030. godine.

Najavljujući povećanje vojnih izdataka, kancelar Šolc je rekao da će njemačka vojska dobiti 100 milijardi eura (113 milijardi dolara) za investicije i projekte naoružanja.

Njemačka navodno planira da kupi do 35 aviona.

Ranije su se pojavile zabrinutosti da bi kupovina aviona F-35 mogla da pokvari zajedničke planove sa Francuskom za izgradnju zajedničkog evropskog borbenog aviona.

Nabavka aviona F-35 takođe bi predstavljala udarac za Boing, čiji je F-18 bio preferirana opcija bivše njemačke ministarke odbrane Anegret Kramp-Karenbauer da zamijeni Tornado.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *