Posljednjih mjeseci zabilježen je pad interesovanja za imunizaciju protiv kovid-19 Izvor: Reuters

Zbog isteka roka biće uništeno 35.000 Sputnjik V vakcina

Crna Gora

Skoro 35.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, od 40.000 koliko je kupljeno i isporučeno sredinom oktobra prošle godine, biće uništeno zbog isteklog roka.

Iz “Montefarma” su “Vijestima” kazali da se u njihovom skladištu nalazi 16.790 doza Gam COVID-Vac Component vakcine i 18.080 drugih doza za revakcinaciju sa isteklim rokom.

Istakli su da će se nakon sumiranja i broja doza isteklog roka Sputnjik V vakcine povučenih sa vakcinalnih punktova pristupiti slanju na uništenje, prema standardnoj proceduri.

”Vijesti” su to najavile i prošlog mjeseca, s obzirom na to da je rok upotrebe ovih vakcina bio 28. februar. Međutim, tokom cijelog februara iz skladišta Montefarma zbog slabog interesovanja građana nije upućena ka vakcinalnom punktu nijedna doza.

U Crnu Goru je 15. oktobra stigao kontingent od 40.000 doza vakcina Sputnjik V, čime je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, sa ranije isporučenih 10.000, zaokružena isporuka ukupno 50.000 vakcina ruskog proizvođača.

Iz Ministarstva su tada kazali da je to rezultat bilateralnih pregovora tog resora, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske Vlade i proizvođača vakcina. Istakli su da će vakcine primiti 20.000 građana, koji sa nestrpljenjem očekuju upravo Sputnjik V.

Međutim, za četiri i po mjeseca ovu vakcinu primilo je najviše 2.500 osoba.

Ministarstvo zdravlja nije saopštilo koliko su plaćene vakcine, a pojasnili su da su svi ugovori o nabavci označeni stepenom tajnosti jer je to praksa proizvođača.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su ranije da je za 50.000 doza Sputnjik V uplaćeno po 19,9 dolara, odnosno ukupno gotovo milion, što nadležni nijesu demantovali.

Sputnjik V je prva vakcina protiv koronavirusa koja je upotrijebljena u Crnoj Gori.

Saglasnost za uvoz ruske vakcine izdata je 11. februara prošle godine, a vakcinacija prioritetnih grupa – starijih osoba i medicinskog osoblja, počela je desetak dana kasnije.

Dolaskom kontingenta kineskih vakcina, kao i onih koje su registrovane na području Evropske unije, ali prije svega i kašnjenjem u isporuci Sputnjik V, značajno je opalo interesovanje građana da prime rusku.

Značajan pad interesovanja za vakcinaciju

Posljednjih mjeseci zabilježen je pad interesovanja za imunizaciju protiv kovid-19 uopšte, pa je tako u protekla dva mjeseca treću buster dozu primilo svega 17.000 građana.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Adis Martinović rekao je TV Vijesti da je to značajan pad, poslije Nove godine, vjerovatno zbog toga što su prošla okupljanja i što je najavljeno ukidanje kovid potvrda.

On je, međutim, pojasnio da je potvrda jedna, a vakcinacija druga stvar i da građani treba da se vakcinišu zbog zdravlja.

„Preporuke za vakcinaciju trećom dozom i dalje stoje, dok god ima koronavirusa i građani se razbolijevaju i umiru”, rekao je Martinović.

Crna Gora je od februara prošle godine kupila ili kroz donacije dobila više od 1.300.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od toga je kroz donacije obezbijeđeno 624.000 doza.

Zaključno sa 12. martom ove godine, potrošene su 665.962 doze vakcine. Treću, odnosno buster dozu, primilo je 95.937 građana.

Tokom prošle godine uništeno je zbog isteklog roka trajanja i više od 25.000 doza vakcine AstraZeneka, čiji je rok trajanja bio avgust, odnosno kraj oktobra.

Iz “Montefarma” su ranije kazali da se među preostalim vakcinama nalazi Comirnaty (Fajzer), tačnije tri serije čiji je rok upotrebe 31. mart, 30. april i 31. maj ove godine.

Rok upotrebe ovih vakcina produžen je sa šest na devet mjeseci, nakon istraživanja koja su pokazala da je njen kvalitet odgovarajući ne samo u roku od pola godine od datuma proizvodnje, već i tri mjeseca kasnije.

To odobrenje važi i na nivou Evropske unije, pa će sve doze proizvedene nakon marta ove godine imati odštampan rok upotrebe od devet mjeseci.

Rok upotrebe Moderna vakcine, koje je Crnoj Gori donirala Slovenija, je 3. april, 5. april i 16. april ove godine.

Građanima je na raspolaganju i VeroCell (Sinofarm) i Sinovac vakcine, čiji rok upotrebe ističe 15. marta 2023. godine, odnosno 29. maj 2023. i 8. jula 2024.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *