Pohvaljena usklađenost spoljne politike Izvor: EU Info centar

EU: Crna Gora bez napretka u reformskom procesu i integracijama

Crna Gora

Predstavnici evropskih institucija sa sjedištem u Briselu su jednoglasno pozdravili stopostotno usklađivanje Crne Gore sa politikama Evropske unije (EU) naročito kada su u pitanju mjere protiv Rusije, međutim upozorili su da država nije učinila nijedan napredak u reformskom procesu koji je neophodan za evropske integracije.

Na raspravi koja je održana u spoljnopolitičkom komitetu koja se tiče godišnjeg izvještaja o Crnoj Gori, navedeno je da se Crna Gora jasno pozicionirala na pravoj strani, kada je u pitanju Rusija.

„Crna Gora u ovim danima, jasno pokazuje svoje evropske boje time što se 100 odsto uskladila sa mjerama EU. Važno je da izvještaj priznaje potpunu usklađenost crnogorske politike i jasnu podršku međunarodnom pravu i stabilnosti u Evropi”, naveo je Clive Rumbolt (Klajv Rumbolt) iz Evropske Službe za spoljnu akciju (EEAS).

Michael Miller (Majkl Miler) predstavnik Evropske Komisije je takođe naglasio da ova institucija visoko cijeni dosljedno usklađivanje Crne Gore sa politikama EU, naročito u „ovim trenucima bezbjednosne krize”.

Međutim, usklađivanje sa spoljnom politikom EU je bila jedina pozitivna ocjena na raspravi, budući da su svi učesnici izrazili zabrinutost stagnacijom u reformskom procesu u zemlji. Poručeno je da bez napretka u prelaznim mjerilima u poglavljima 23 i 24 ne može biti pomaka u pristupnim pregovorima, prenosi Radio Slobodna Evropa

Tonino Picula, izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu (EP) i autor izveštaja je napomenuo da Crna Gora nije napredovala u procesu evropskih integracija, da od 2017. godine nije zatvoreno nijedno poglavlje iz pristupnih pregovora, te da je zabilježen nedostatak reformi u pravosuđu te da je korupcija, prema njemu, široko rasprostranjena.

„Činjenica da Crna Gora predvodi politiku proširenja se ne smije zanemariti u aktuelnim raspravama o ubrzanju procesa dodeljivanja statusa kandidata i pristupanja EU”, istakao je Picula, prilikom rasprave.

Vladimir Bilčik, evropski poslanik i član delegacije za odnose sa Crnom Gorom u EP je ocijenio da je mirna promjena političkog rukovodstva koja se desila 2020. godine, rezultirala „prilično razočaravajućim rezultatima u 2021. godini”.

„Nema napretka u EU integracijama. Proces reformi i proces pristupanja EU moraju biti zasnovani na političkoj aktivnosti, a ne na političkoj neaktivnosti. Vidjeli smo dosta političkih neaktivnosti. Zašto smo vidjeli toliku neaktivnost je zato što je društvo polarizovano”, ocijenio je Bilčik poručivši da budućnost crnogorske politike mora biti definisana unutar institucija a ne sa ulice ili uticajem trećih država.

U vezi s tim, Tonino Picula je ocijenio da Crna Gora već ima iskustva u posljedicama stranih uticaja.

„Kada je riječ o stranom uticaju u Crnoj Gori on je evidentan. Svjedočili smo događaju na Cetinju i direktom uticaju Srpske pravoslavne crkve na događanja u Crnoj Gori. I Rusija ima interes da destabilizuje region, a tu Crna Gora ima direktna iskustva”, izjavo je Picula.

Inače, evropski poslanici imaju rok do kraja nedjelje da predlože amandmane za izveštaj. Nakon toga slijedi izglasavanje izvještaja na spoljnopolitičkom komitetu a kasnije u toku ove godine, nakon glasanja na plenarnoj sjednici izvještaj će dobiti formu rezolucije EP.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *