Zabrana je uslijedila nakon razgovora među čelnicima EU u Versaju u četvrtak i petak Izvor: Shutterstock

EU usvojila novi paket sankcija Rusiji

Globus

Evropska Unija je jutros službeno dogovorila četvrti paket sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja Romanu Abramoviču. Očekuje se da će svi detalji biti objavljeni kasnije danas.

Sankcije uključuju:

  • Zabranu uvoza niza proizvoda od čelika
  • Zabranu novih ulaganja u ruskom energetskom sektoru, s ograničenim izuzecima za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda natrag u EU
  • Zabrana izvoza luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita) iz EU u Rusiju
  • Zabrana ocjenjivanja Rusije i ruskih kompanija iz agencija za kreditni rejting EU i pružanja usluga ocjenjivanja ruskim klijentima, što bi dovelo do daljnjeg gubitka pristupa finansijskim tržištima EU.

Zabrana je uslijedila nakon razgovora među čelnicima EU u Versaju u četvrtak i petak.

„Kako se nastavlja rat predsjednika Putina protiv ukrajinskog naroda, raste i naša odlučnost da podržimo Ukrajinu i osakatimo finansiranje ratne mašinerije Kremlja. Ovaj četvrti paket sankcija još je jedan veliki udar na ekonomsku i logističku bazu na koju se Rusija oslanja da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Cilj sankcija je da predsjednik Putin zaustavi ovaj neljudski i besmisleni rat”, rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove.

Sankcije su usmjerene na 600 ruskih državljana, što je francuski ministar financija Bruno Le Mar nazvao “istorijskom odlukom”.

„To je najbrži, najjači paket sankcija koje je Evropska Unija ikada usvojila u svojoj istoriji”, rekli su ministri.

Sankcije su proširene na „ključne oligarhe, lobiste i propagandiste koji guraju Kremljov narativ o situaciji u Ukrajini, kao i ključne kompanije u sektorima vazduhoplovstva, vojne i dvostruke namjene, brodogradnje i mašinogradnje”, saopštio je Evropski Savjet.

Na pitanje hoće li biti daljnjih sankcija, Le Mar je rekao: „Mogu vam potvrditi ono što je Emanuel Makron rekao prošle sedmice, sve opcije ostaju na stolu.”

Sankcije će stupiti na snagu čim se objave u službenom listu EU-a, za nekoliko sati, prenosi Index

Savjet je takođe dalo odobrenje Komisiji da se, u ime EU, pridruži multilateralnoj izjavi o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu uz podršku Bjelorusije. Kao i druge članice STO koje će supotpisati tu izjavu, EU potvrđuje svoju spremnost preduzeti sve radnje potrebne za zaštitu svojih bitnih sigurnosnih interesa. To može uključivati i suspenziju tretmana najpovlašćenije nacije za proizvode i usluge Ruske Federacije. Nadalje, u svjetlu materijalne podrške Bjelorusije akcijama Ruske Federacije, EU smatra da se njezin proces pristupanja STO treba obustaviti.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *