Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je,, da ima nade za kompromis, ali da pregovori nijesu laki. Izvor: Twitter/@BelarusMFA

Pregovaračke delegacije razmatraju modele neutralnosti Ukrajine

Globus

Neutralnost Ukrajine po uzoru na Švedsku i Austriju je kompromis o kojem trenutno razgovaraju ruski i ukrajinski pregovarači, saopštio je Kremlj. Ukrajinski pregovarači navode da model može da bude samo “ukrajinski” i uz pravno obavezujuće “garancije bezbjednosti”.

„To je zaista opcija o kojoj se trenutno razgovara i koja se može smatrati kompromisnom“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Komentarišući izjave ruske strane o „švedskom i austrijskom modelu“ neutralnosti, član ukrajinskog tima Mihail Podoljak izjavio je da model može da bude samo „ukrajinski“ i isključivo uz pravno obavezujuće „garancije bezbjednosti“ budući da se Ukrajina nalazi u ratu sa Rusijom, prenosi Beta

Pravne garancije moraju da budu stvarne, te da u slučaju da Ukrajina bude napadnuta, države koje su garanti moraju da se aktivno uključe na strani Ukrajine, a „ne da stoje po strani kao sada“.

Pored toga, da se čvrsto garantuje da će u slučaju nekog novog napada, nebo Ukrajine obavezno biti zatvoreno, a ne da “zavisi od birokratskih procedura” kao sada.

I ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je, ranije danas, da ima nade za kompromis, ali da pregovori nijesu laki.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *