Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je,, da ima nade za kompromis, ali da pregovori nijesu laki. Izvor: Twitter/@BelarusMFA

Pregovaračke delegacije razmatraju modele neutralnosti Ukrajine

Globus

Neutralnost Ukrajine po uzoru na Švedsku i Austriju je kompromis o kojem trenutno razgovaraju ruski i ukrajinski pregovarači, saopštio je Kremlj. Ukrajinski pregovarači navode da model može da bude samo “ukrajinski” i uz pravno obavezujuće “garancije bezbjednosti”.

„To je zaista opcija o kojoj se trenutno razgovara i koja se može smatrati kompromisnom“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Komentarišući izjave ruske strane o „švedskom i austrijskom modelu“ neutralnosti, član ukrajinskog tima Mihail Podoljak izjavio je da model može da bude samo „ukrajinski“ i isključivo uz pravno obavezujuće „garancije bezbjednosti“ budući da se Ukrajina nalazi u ratu sa Rusijom, prenosi Beta

Pravne garancije moraju da budu stvarne, te da u slučaju da Ukrajina bude napadnuta, države koje su garanti moraju da se aktivno uključe na strani Ukrajine, a „ne da stoje po strani kao sada“.

Pored toga, da se čvrsto garantuje da će u slučaju nekog novog napada, nebo Ukrajine obavezno biti zatvoreno, a ne da “zavisi od birokratskih procedura” kao sada.

I ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je, ranije danas, da ima nade za kompromis, ali da pregovori nijesu laki.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.